avocatPetre a scris:
cereti si conexarea dosarelor avand in vedere faptul ca sunt aceleasi parti si au aceleasi obiect
Stimat forumist,
Eu nu sunt de acord cu soluţia pe care am citat-o.
Motivul este că art. 164 Cod de procedură civilă prevede, pentru a putea conexa pricinile, întrunirea unor condiţii, în mod cumulativ:
1. existenţa mai multor pricini;
2. pricinile să se afle înaintea aceleiaşi instanţe ori a unor instanţe diferite, dar de acelaşi grad;
3. pricina să fie între aceleaşi părţi, sau chiar între alte părţi,
4. între obiectul şi cauza acestora să existe o strânsă legătură.
Reiese, din cele ce aţi expus, faptul că pricinile nu se află în faţa unor instanţe de acelaşi grad -
Reclamantul a introdus actiune prima data la judecatorie si apoi la tribunal.
Totuşi, ceva nu am înţeles din mesajul dvs: nu îmi pot da seama dacă este vorba, într-adevăr de două dosare distincte, ori de unul singur în urma căruia a survenit un conflict negativ de competenţă reglementat de instanţa superioară celor care şi-au declinat competenţa : CAB.
Astfel, conflictul negativ de competenţă îl reprezintă situaţia în care două sau mai multe instanţe se consideră necompetente să soluţioneze o cauză. În acest caz, instanţele îşi declină reciproc competenţa, incidente fiind prevederile Titlului IV din Codul de procedură civilă.
Potrivit art. 21 Codul de procedură civilă, procedura de soluţionare a conflictului de competenţă este declanşată de instanţa înaintea căreia s-a ivit conflictul. Aceasta va suspenda din oficiu orice altă procedură şi va înainta dosarul instanţei în drept să hotărască asupra conflictului.
Soluţionarea este dată de aşa-numitul regulator de competenţă, respectiv de Curtea de Apel, conflictul existând între judecătorie şi tribunal.
Conform celor arătate mai-sus, este posibil să fie soluţionat conflictul şi să fie trimis dosarul Judecătoriei, ca instanţă competentă!
Aştept, deci, lămuriri şi vă rog să aveţi în vedere şi situaţia arătată de mine.
Cu stimă.