avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CNP gresit!!
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CNP gresit!!

Persoana in varsta ,dupa ce detine un B.I foarte multi ani cu CNP-ul gresit-in loc de cifra 3 este trecuta cifra 8, abia acum ,la o farmacie i se spune ca are trecut CNP-ul gresit.
Ce poate face persoana in acest caz?
Isi schimba buletinul,dar, in multe acte (pensie, certificat de mostenitor etc. )se foloseste CNP-ul gresit.
Poate imi da cineva niste sfaturi!
De unde ar trebui sa inceapa pentru a-si rezolva problema.
Va multumescanticipat!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 21:39, 12 Decembrie 2011
de la evidenta populatiei... i se elibereaza un act de identitate cu CNP ul corect si in baza lui rectifica si celelalte acte
O noua carte de identitate nu i se poate elibera fara ca pe certificatul de nastere sa fie trecuta rectificarea CNP-ului.

In Metodologia pentru aplicarea a unitara Legii nr. 119/1996 scrie:

Art. 107. -
(1) Modificarea codului numeric personal atribuit sau înscris greşit în actele de stare civilă se face, la cererea persoanei în cauză sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, numai cu avizul formaţiunii locale de evidenţă a populaţiei şi cu aprobarea primarului.
(2) Aprobarea se dă pe baza procesului-verbal de constatare a erorii întocmit de ofiţerul de stare civilă . La rubrica "menţiuni" din actul de stare civilă, se înscrie numărul procesului-verbal şi data efectuării menţiunii, aplicându-se ştampila cu noul cod. Codul numeric personal atribuit sau înscris greşit se anulează cu o linie orizontală.
(3) Noul cod numeric personal atribuit se comunică la formaţiunea de evidenţă a populaţiei prin formularul "comunicare de modificare".

Verificati intai - poate greseala nu este la CNP-ul dumnealui; exista posiblitatea ca o alta persoana sa aiba atribuit acelasi CNP si atunci nu va mai fi nevoie sa faceti dvs. rectificari.
Incepeti de la actele de stare civila, verificati daca pe acestea este inscris CNPul corect, oricum buletinul trebuie sa-l preschimbe intrucat nu merge cu stersaturi , dupa care mergeti la oficiul de pensii si depuneti si acolo o cerere . Nu trebuie sa va sperie pentru ca sunt multe persoane cu astfel de probleme intrucat inainte vreme codurile pe buletine se scriau de mana si cum fiecare functionar mai greseste de data aceasta s-a nimerit taman la persoana cunoscuta de dvs.Desigur va pune putin pe drumuri si e neplacut dar raul este deja facut iar alta solutie nu aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat naºtere ºi cnp roxcostea roxcostea Bună ziua, am şi eu o problemă. Fiul meu s-a născut în urmă cu aproximativ 8 luni. La naştere, doctorul l-a declarat fată din cauza unei malformaţii ... (vezi toată discuția)
Schimbare cnp otonel otonel Salutare la toata lumea Am si eu o problema ,nu stiu cum de s-a nimerit sa mi se intample mie ca am inteles ca sunt catva in tara la fel ca mine Problema ... (vezi toată discuția)
Acte gresite elenasarpe elenasarpe buna ziua ! as avea si eu cateva intrebari legate de actele de identitate gresite! 1) - pe certificatul de nastere este trecut un cnp gresit care nu are ... (vezi toată discuția)