Bună ziua, am şi eu o problemă. Fiul meu s-a născut în urmă cu aproximativ 8 luni. La naştere, doctorul l-a declarat fată din cauza unei malformaţii genitale. Abia după 2 săptămâni am aflat că era de fapt băiat. Problema este că acum trebuie operat şi pentru asta trebuie să aibă certificatul de naştere schimbat, împreună cu CNP-ul. Îmi puteţi spune, vă rog, care sunt demersurile? Cui trebuie să mă adresez, ce trebuie să fac? Eu sunt din Constanţa, dar bebe s-a născut la Medgidia, şi certificatul de naştere tot acolo a fost scos.
Buna ziua ! Modificarea codului numeric personal atribuit sau înscris greşit în actele de stare civilă se face, la cererea persoanei în cauză sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu , numai cu avizul formaţiunii locale de evidenţă a populaţiei şi cu aprobarea primarului.
Noul cod numeric personal atribuit se comunică la formaţiunea de evidenţă a populaţiei prin formularul "comunicare de modificare".
Va adresati printr- o cerere formatiunii de evidenta a populatiei de pe langa primaria Mangalia.
Cu stima !
Înţelesesem că trebuie să mă duc pe la Judecătorie, să dea o hotărâre judecătorească, în urma căreia să se poată schimba tot certificatul. Este suficient să mă duc la evidenţa populaţiei?
Anularea, modificarea , rectificarea sau completarea actelor de stare civila (actului de nastere) se face conform art. 101 din Legea nr. 119/1996 numai in temeiul unei hotarari judecatoresti , definitive si irevocabile . Sfatul meu este sa va deplasati la Medgidia la ofiterul de stare civila cu documentele medicale care atesta situatia prezentata de dvs. pt, ca acesta sa initieze actiunea in instanta . Astfel veti scuti timp si bani . Sa va traiasca fiul , sa fie sanatos si norocos !
PăI ofiţerul de stare civilă ne-a expediat la judecătorie. ªi de aici eu nu înţeleg... ce trebuie să depun şi unde? La judecătoria Constanţa înţeleg.. dar ce acte? ªi.. aveţi idee cam cât durează schimbarea certificatului? Mulţumesc pentru urări!
Conform art.102 din legea 119/1996 , ofiterul de stare civila se poate sesiza si din oficiu , insa , in cazul dvs. cred ca nu a vrut sa se complice . In acest caz faceti dvs. demersurile la judecatorie , actiunea este scutita de taxa de timbru .
Alte discuții în legătură
Cnp gresit!!
maria tofan
Persoana in varsta ,dupa ce detine un B.I foarte multi ani cu CNP-ul gresit-in loc de cifra 3 este trecuta cifra 8, abia acum ,la o farmacie i se spune ca are ... (vezi toată discuția)
Schimbare cnp
otonel
Salutare la toata lumea
Am si eu o problema ,nu stiu cum de s-a nimerit sa mi se intample mie ca am inteles ca sunt catva in tara la fel ca mine
Problema ... (vezi toată discuția)