avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare certificat naºtere ºi CNP
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare certificat naºtere ºi CNP

Bună ziua, am şi eu o problemă. Fiul meu s-a născut în urmă cu aproximativ 8 luni. La naştere, doctorul l-a declarat fată din cauza unei malformaţii genitale. Abia după 2 săptămâni am aflat că era de fapt băiat. Problema este că acum trebuie operat şi pentru asta trebuie să aibă certificatul de naştere schimbat, împreună cu CNP-ul. Îmi puteţi spune, vă rog, care sunt demersurile? Cui trebuie să mă adresez, ce trebuie să fac? Eu sunt din Constanţa, dar bebe s-a născut la Medgidia, şi certificatul de naştere tot acolo a fost scos.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:44, 21 Martie 2010
#-o :"> :sorry:

M-am trezit cu problema asta sub ochi ...si o tot rumeg fara sa fi ajuns la o concluzie...

Metodologie 1/1997 de aplicare unitara a L 119/1996 cu privire la actele de stare civila

Art. 101. - (1) Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Face excepţie de la această regulă înscrierea recunoaşterii voluntare a unui copil născut în afara căsătoriei, precum şi modificarea codului numeric personal atribuit greşit, întrucât acesta nu este un atribut al stării civile.

Pana aici ai avea senzatia ca problema nu are legatura cu instanta.

Da ..:hm: dar l-au atribuit oare gresit ? Nu cred
Cum se atribuie? "se extrage din lista de coduri precalculate primul cod liber, corespunzător datei de naştere a persoanei şi din grupa corespunzătoare sexului, care se va prelua integral în actul de naştere, certificatul de naştere, buletinul statistic şi comunicarea de naştere pentru luarea în evidenţa populaţiei".

Deci un cod atribuit gresit ar fi:
- un cod care nu e liber (a mai fost atribuit unei persoane)
- un cod care nu e corespunzator datei nasterii
- un cod care nu e corespunzator sexului (asa cum rezulta el din hartiile pe care le aveau).
Ori codul pe care l-au atribuit ei era corespunzator tuturor acestor elemente.

Aha!!
Acum inteleg ca nu e cazul sa ne mai hlizim pe marginea expresiei "s-a modificat schimbarea" pentru ca cele doua notiuni sunt diferite #-o in legea actelor de stare civila. (in monitorul oficial vs. DEX)

Art. 106. - (1) Atribuirea codului numeric personal se face pe baza datelor înscrise în actul de naştere, referitoare la sex şi la data naşterii.
(2) Codul numeric personal atribuit unei persoane nu poate fi schimbat decât în cazurile în care se modifică, potrivit legii, datele privind sexul şi data naşterii. ....
Art. 107. - (1) Modificarea codului numeric personal atribuit sau înscris greşit în actele de stare civilă se face, la cererea persoanei în cauză sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, numai cu avizul formaţiunii locale de evidenţă a populaţiei şi cu aprobarea primarului.

Deci ei pot face (si din oficiu) modificarea CNP atunci cand modificarea este determinata de o greseala de atribuire sau gresita inscriere (au scris cifrele anapoda).

Schimbarea CNP presupune insa o modificare a datelor privind sexul.

Legea 119/1996
Art. 46. - În actele de naştere ... se înscriu menţiuni cu privire la modificările intervenite în starea civilă a persoanei, în următoarele cazuri:
.....
i) schimbarea sexului, după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnp gresit!! maria tofan maria tofan Persoana in varsta ,dupa ce detine un B.I foarte multi ani cu CNP-ul gresit-in loc de cifra 3 este trecuta cifra 8, abia acum ,la o farmacie i se spune ca are ... (vezi toată discuția)
Schimbare cnp otonel otonel Salutare la toata lumea Am si eu o problema ,nu stiu cum de s-a nimerit sa mi se intample mie ca am inteles ca sunt catva in tara la fel ca mine Problema ... (vezi toată discuția)
Cnp la doi copii? stanculescu cristian stanculescu cristian in urma introducerii unui nou program la ajps-uri,nu am mai primit alocatia copilului.Cei de la IF mi-au spus ca nu mai figureaza la ei,ci la DB. Am luat ... (vezi toată discuția)