Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →
Legea pensiilor 263/2010:
Art. 6, alin1, pct. IV:
Daca realizati un venit anual brut mai mic decat 4 salarii medii pe economie (2117 lei / luna) adica 8468 lei pe an, nu datorati CAS.
In cazul dvs. - depasiti aceasta valoare deci, datorati CAS conform art. 36
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala
Acel venit lunar asigurat este cel declarat de dvs. in declaratia anuala de asigurare, deci nu e o valoare impusa, cu conditia sa nu fie mai mic de 35% din salariul mediu brut lunar, respectiv nu se poate achita un CAS mai mic de 232 lei / lunar.
In momentul de fata, CAS-ul la PFA-uri e reglementat din punct de vedere practic, tipic "romaneste".
Adica: legea te obliga sa te asiguri si sa achiti cel putin valoarea minima (232 lei pe luna) indiferent de rezultatul pe care il vei avea la sfarsitul anului (si pe care, normal, ca nu-l poti anticipa). Daca NU platesti lunar, si nu depasesti plafonul, la sfarsitul anului, datoria ti se anuleaza. Daca insa depasesti plafonul dar nu ai platit suma lunara, vei avea de platit toata suma cu tot cu majoraarile calculate lunar.
Ar fi fost mai normal sa se faca o regularizare ca la CASS, adica daca ai apucat si ai platit minimul de 232 de lei lunar, dar nu atingi plafonul si, optezi pentru restituire, ANAF sa-ti dea inapoi banii virati anticipat (daca la finalul anului a rezultat ca nu aveai obligatia de plata).
In prezent, daca ai apucat de ai platit, dar nu depasesti plafonul la sfarsitul anului, banii raman buni platiti si ii valorifici la pensie (daca mai traiesti pana atunci).
Tipic romaneste...