avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Am citit tot subiectul, avand intentia de a-mi deschide un PFA. Nu-mi sunt clare doua chestiuni:

1. Am inteles asa: contributia la pensii se calculeaza din venitul declarat, iar impozitul pe profit si asigurarile de sanatate din venitul net; aceasta inseamna ca la pensii declari un venit (mai mult sau mai putin real) in suma de X lei, la ANAF declari venitul real de Y lei, care poate fi mult mai mare decat venitul X. Cele doua institutii nu fac anumite verificari si corelatii, existand astfel posibilitatea ca la un moment dat sa fii nevoit sa platesti o suma mai mare, adica cea conforma venitului real?;

2. Contributia minima la pensie este avantajoasa, dupa parerea mea, doar daca vrei sa incasezi o suma mai mare in prezent. Dar ma insel cand spun ca atunci cand iesi la pensie aceasta este drastic diminuata prin aceasta contributie minima? Adica ai de ales cumva: castigi mult ca PFA si cand iesi din campul muncii ai o pensie de catva 600-700 de lei sau contribui sanatos la pensii, castigi mai putin un perioada in care esti apt de munca si ai PFA, dar te asiguri la batranete de o pensie de macar 1500 lei (cand spun aceasta suma ma raportez strict la preturile de acum, cand un pensionar se poate descurca cat de cat cu asemenea suma, cu siguranta ca acesti 1500 lei vor avea o valoare mult mai mica peste 10-15 ani).
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
sorinmax, utilizator
venitul declarat se refera la venitul pentru care vreti sa va asigurati in sistemul de contributii sociale. el poate fi mai mare sau mai mic in functie de cat vreti dvs sa contribuiti la acest sistem (in limitele legii: nu mai putin de 35% din salariu mediu brut pe tara si nu mai mare decat 5 ori acest salariu).

nu este nevoie de o verificare intre institutii deoarece in cazul contributiilor la pensii legea nu va obliga sa platiti la TOT venitul dvs net ci la venitul DECLARAT la alegerea dvs in limitele de mai sus

In anul 2011 am incasari de 16000 lei si cheltuieli de 18000 lei (fiind la inceput), deci pierderi de 2000, iar la Casa de pensii mi s-a spus ca contributia se calculeaza la venitul brut, adica la 16000 lei, deoarece asa scrie in lege si nu la venitul net.
Stie cineva unde este definit venitul brut?
@rozanistor,

Nu reiese clar daca sunteti sau nu PFA.

Venitul brut este definit in Codul Fiscal.

Casa de Pensii va va calcula contributia la CAS la nivelul minim de 232 lei / luna. Daca nu ati platit nimic pentru 2011, pentru ca ati avut pierderi la finalul anului 2011, nu veti mai plati nici acesti bani. Daca insa ati apucat de ati platit, ei raman buni platiti si ii veti valorifica la pensie.

La CASS (Sanatate) veti avea de platit la venitul minim pe economie, respectiv 39 lei / luna, chiar daca ati avut pierderi.
Imi cer scuze, este vorba de un Cabinet pt profesii liberale.
Astazi am fost iarasi la Casa de Pensii cu declaratia 200 si mi-a spus clar ca trebuie sa platesc contributia CAS la venitul brut de 16000 lei.
Conform Codului fiscal venitul net din activitati independente este diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, si asa este si in declaratia 200.
Deci venitul brut este format din incasarile facute in timpul anului.
De acest lucru s-a legat persoana de la Casa de Pensii, ca in lege scrie de venitul brut indiferent de cheltuielile facute pentru obtinerea acestuia.
Abia pentru 2012, dupa ce s-a modificat Codul fiscal, se specifica efectiv care este baza de calcul a contributiei la CAS, respectiv venitul net.
Dar pentru anul 2011 :
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Art. 36
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Nu am gasit nici un articol in care sa spuna ca baza careia i se aplica contributia la CAS este venitul net sau ca daca sunt pe pierdere nu platesc CAS.
Daca puteti sa imi spuneti care este baza legala pe care as putea sa o invoc pentru a anula datoriile pentru 2011 va rog sa o faceti.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)