avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate de dreapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate de dreapta

Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ideea prioritatii de dreapta la intersectia intre doua strazi - una asfaltata, iar cealalta nu, amandoua strazi locuite, cu case si oameni (identice, mai putin calitatea drumului).

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: f_tibor , utilizator 11:54, 16 Septembrie 2012


daca te afli pe un drum european in interiorul unei localitati nu vei gasi nicaieri semnalizat pe DE un indicator care sa indice o intersectare cu un drum fara prioritate pentru simplul motiv ca in legislatie se prevede ca cel care patrunde pe un drum national venind de pe un drum local, comunal, judetean sa acorde prioritate de trecere. (Art. 135-(a))
inafara localitatilor intersectarea cu un drum fara prioritate se semnalizeaza.

ce este foarte adevarat este faptul ca in multe locuri legislatia se cam contrazice lasand loc la interpretari.




Si daca articolul 124 zice :

Administratorul drumului public este obligat ca in locurile prevazute la art. 123 sa instaleze indicatoare de avertizare si sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere care sa determine conducatorii de vehicule sa reduca viteza de deplasare.

mentionez ca in 123 e vb de intersectia nedirijata!!!

Cum se amenajeaza o intersectie nedirijata intr-o comuna ???Care e obligatia administratorului de drum ??? Din punctul meu de vedere si cred ca si din cel al Sigurantei Circulatiei cred ca ar trebui sa fie linie continua inainte si dupa intersectie si sa fie un indicator cu depasirea interzisa !!!
In cazul meu a fost linie discontinua si ultimul indicator intalnit era depasirea permisa!!! Am intrat in depasirea a 2 auto cu viteza redusa iar cand am ajuns aproape cu auto din fata a pus semnalizarea si a virat concomitent.
Am fost invinuit pentru ca am depasit in intersectie nedirijata ( trebuia sa ghicesc ca acolo e o intersectie intre case !!!)
din relatarea dvs. se pare ca o parte din vina apartine conducatorului auto care a executat manevra de schimbare a directiei de mers si nu a semnalizat din timp intentia respectiva.

aceste reguli trebuie respectate atat in interiorul cat si inafara localitatilor.

nu va ramane decat sa demonstrati ca respectivul conducator auto nu a respectat regulile de efectuare a manevrei de schimbare a directiei de mers in conditiile in care sunteti convins ca ati respectat si dvs. regulile de circulatie (viteza in limita sectorului de drum).

ca sa incerci depasirea in localitate a doua masini concomitent din care una sa aiba 40-45 km/h aveati nevoie de cel putin 60 km/h sa le depasiti pe amandoua. prin urmare pot presupune ca aveati peste limita de viteza in localitate in momentul producerii accidentului.

daca te afli inafara localitatii si intalnesti indicatorul de "intersectie cu un drum fara prioritate" in stanga drumului si intentionezi sa virezi stanga, marcajul nu este continuu si nici nu vei intalni un indicator de "depasire interzisa".

se prezuma ca virgula conducatorul auto care intentioneaza sa intre pe drumul fara prioritate va efectua manevra dupa asigurare prealabila si semnalizarea schimbarii directiei de mers.

acelasi lucru este valabil si in interiorul localitatii.

Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

Art. 116. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea si punerea în miscare.
(2) Intentia conducatorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba directia de mers, de a iesi dintr-un rând de vehicule stationate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o alta banda de circulatie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga ori care urmeaza sa efectueze întoarcere, depasire sau oprire se semnalizeaza prin punerea în functiune a luminilor indicatoare de directie cu cel putin 50 m în localitati si 100 m în afara localitatilor, înainte începerea efectuarii manevrelor.
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
cyan, moderator
cyan a scris:


daca te afli inafara localitatii si intalnesti indicatorul de \"intersectie cu un drum fara prioritate\" in stanga drumului si intentionezi sa virezi stanga, marcajul nu este continuu si nici nu vei intalni un indicator de \"depasire interzisa\".



inainte-dupa intersectie este linie continua 5-10m. iar in localitati a-r trebui sa fie indicator cu depasirea interzisa si in afara localitatilor cu intersectie cu un drum fara prioritate!!!Chiar in cazul meu cu vreo 1km mai incolo este o asemenea intersectie cu linie continua si indicator cu interzicerea depasirii !!! De ce oare??? una da si una ba???
Copiate din lege:
"Linia continua se foloseste in urmatoarele situatii:
linia continua simpla, pentru separarea sensurilor de circulatie, a benzilor de acelasi sens la apropierea de intersectii si in zone periculoase;"

Sau dupa parerea ta nu e zona periculoasa????

"In cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizarii sau a semnalizarii necorespunzatoare a acestuia, precum si a obstacolelor ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor raspunde, dupa caz, administrativ, contraventional, civil sau penal, in conditiile legii."
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
f_tibor, utilizator
in cazul dvs. a fost un concurs de imprejurari. lipsa indicatoarelor si depasirea concomitenta in localitate a celor doua masini. fiecare cu partea lui de vina. soferul care a semnalizat tarziu intentia de virare si neasigurare in vederea efectuarii manevrei, administratorul drumului ptr lipsa marcaje si indicatoare, dvs. ptr depasirea vitezei in localitate.
in urma unei expertize tehnice judiciare s-ar putea constata ca accidentul putea fi evitat in conditiile respectarii regulilor de circulatie.
Am platit acum o luna aceasta expertiza !!! o sa astept rezultatele.
Oare in cat timp o sa vina rezultatele expertizei???

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta? adyzone adyzone As vrea sa stiu cine are prioritate. Eu am urmat traseul sagetii rosii si m-am intersectat cu o masina la intersectia celor doua sageti (albastra si rosie). ... (vezi toată discuția)
Contestație pv accident rutier GRIGORE G GRIGORE G buna ziua. Duminica 27.08.2017 am fost implicata intr-un accidet rutier pe strada Teius intersectie cu strada Vaslui. Eu veneam pe prioritate pe starda Teius, ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)