avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eventual proces cu angajatorul...!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eventual proces cu angajatorul...!

Buna seara,

Deschid acest topic in speranta va voi primi cele mai bune sfaturi cu privire la situatia mea...
Ma aflu in situatia de a alege intre a-mi da demisia si a pleca in conditii amiabile chiar prietenesti cu conducerea companiei la care lucrez, sau de a nu-mi da demisia si a mi se desface contractul de munca pe motive disciplinare...
Intrebarea mea este ce as avea de castigat la un eventual proces cu compania...pt ca facand acest lucru, presupunand ca as castiga procesul, oricum relatiile vor fi prea vatamate pt a mai putea continua colaborarea ???


P.S Dna av. A. Geamanu m-as bucura daca as primi ceva sfaturi si de la dvs, stiu ca sunteti specialista pe astfel de cazuri..

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 14 Decembrie 2011
Depinde foarte mult daca ati avut abateri disciplinare pentru care ar putea sa va concedieze.Daca nu ati avut nicio abatere, atunci, angajatorul nu are niciun motiv sa va desfaca contractul pe motive disciplinare.
...dar poate s-o faca, mie mi-a facut-o, si doar in instanta veti avea sanse sa va dea cineva atentia legala cuvenita, insa dureaza ani, si verdictul va fi minim. Nimeni altcineva nu va va ajuta, politia, parchetul, ITM-ul, CNCD-ul etc.

Parerea mea e ca daca va stiti un angajat bun care merita sa ramana angajat mai mult decat colegii chiar, sunteti in toate drepturile oricum. Constitutional aveti dreptul sa va alegeti locul de munca si profesia. Daca stiti ca oricum nu va vor mai angaja in acea firma, pentru ce sa renuntati la drepturile dvs dandu-va demisia? Nici somaj nu veti mai primi. A pleca in conditii amiabile inseamna desfacerea contractului de munca de comun acord, si sa va dea angajatorul niste salarii compensatorii, asa cum prevede legea... daca se mai aplica, fiindca am observat ca au matrasit CCM-ul.
Situatia mea sta cam in felul urmator:
-pe data de 9.11.2011dimineata(4.00 a.m.) am primit nefericita veste ca bunicul meu a incetat din viata. Eu locuiesc in bucuresti, iar bunicii in provincie la vreo150 km. Prin urmare a fost necesara plecarea din localitate. In timp ce ma deplasam spre sediul firmei, pt a lasa masina de serviciu la garaj si a-mi scrie cererea de concediu, a avut loc un incident in trafic intre o doamna care se afla in masina din spatele meu si tatal meu care se afla in masina cu mine pe scaunul din dreapta.(tatal meu a mers cu mine pana la sediul firmei deoarece dupa ce lasam masina urma sa plecam impreuna la tara sa facem pregatirile pt inmormantare).
Intr-un schimb de replici cu tatal meu doamna respectiva a adus injurii la adresa familiei(parintilor) tatalui meu. Acesta aflandu-se intr-o situatie emotionala delicata, s-a enervat si a coborat din masina mergand la geamul masinii doamnei respective de unde a revenit in mai putin de 30 secunde. Am plecat mai departe si am mers la sediul firmei unde am lasat masina, dupa care am plecat din localitate. Mentionez ca personal nu am coborat din masina.
In acceasi zi in jurul pranzului am fost sunat de seful meu care mi-a spus ca la sediul firmei a sunat o doamna si a reclamat faptul ca cineva din masina a coborat si a lovit-o.
Am povestit incidentul exact cum s-a desfasurat, iar la revenirea la serviciu s-a intocmit un raport de necomformitate, s-a constituit o comisie...etc... iar concluzia a fost ca imaginea firmei a fost grav vatamata iar eu voi fi dat afara cu sanctiune disciplinara.... Ulterior au venit la mine si mi-au spus ca tot ce au putut obtine a fost faptul ca putem incheia prin acordul partilor, dar ca mai indicat ar fi sa-mi dau eu demisia... Nu am avut in 4 ani de cand lucrez aici nici un fel de sanctiune, avertisment, nici macar vreun dialog contradictoriu cu cineva, fie el coleg sau persoana din conducere. Din contra imaginea mea a fost una impecabila...zic eu.
ART. 38 – Imposibilitatea renuntarii la drepturile legale

Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Daca as fi eu guvernul, nu v-as lasa sa va dati demisia fiindca nu aveti motiv. Concedierea netemeinica deasemenea e lovita de nulitate.

Teoretic, decizia nu va apartine
Repet intrebarea:
Ce as putea castiga intr-un eventual proces cu angajatorul ??? Pe doamna respectiva as putea-o actiona in instanta cu ceva....pt ca daune morale ar fi ...!

Alte discuții în legătură

Demisie in urma jignirilor si a comportamentului neadecvat al conducerii yanachis yanachis Buna ziua! Sunt Dir.ec in cadrul unei institutii publice. Directorul general a incercat in nenumarate randuri sa-mi \\"forteze mana\\" cum s-ar spune , sa ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale(doar morale....nimic material) marc00169 marc00169 [b]Salutare tuturor,[/b] [i] In urma cu 3 ani am lucrat la o firma in care am urcat pe scara ierarhica de la un simplu vanzator pana la functia de sef ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea zilelor de preaviz mariamunteanu mariamunteanu Fiica mea de 24 ani si-a dat demisia, a incercat sa o convinga pe patroana sa-i accepte demisia fara preaviz, intrucat nu se inteleg, dar aceasta nu a aceptat. ... (vezi toată discuția)