Buna ziua! Sunt Dir.ec in cadrul unei institutii publice. Directorul general a incercat in nenumarate randuri sa-mi "forteze mana" cum s-ar spune , sa semnezanumite documente. Am refuzat, am fost amenintat, am fost injurat! Nu am mai suportat situatia si mi-am dat demisia. In contextul in care, comportamentul Dir. gen. a frizat orice limita a bunului simt, am considerat ca nu mai pot efectua, din p.d.v moral, preavizul de 45 de zile.Oare legislatia in vigoare , te obliga sa suporti mojiciile unora, intro institutie a statului inca 45 de zile?
Codul muncii prevede posibilitatea demisiei fara respectarea preavizului la art. 81 alin 8: Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munca.
Ca atare, este adevarat ca nimeni nu trebuie sa fie obligat sa continue munca intr-o institutie unde este jignit si umilit, asa incat puteti invoca prevederile dispozitiilor legale de mai sus.
Cu toate acestea, angajatorul va fi cel care va inregistra data incetarii contractului (care inceteaza prin demisie la data trecerii perioadei de preaviz sau la data demisiei, fara respectarea preavizului pe motiv de incalcare a obligatiilor de catre angajator sau, la fel de bine, angajatorul poate renunta la efectuarea preavizului de catre salariat).
In eventualitatea in care angajatorul ia act de demisie, dar nu si de neefectuarea preavizului, acesta are posibilitatea sa va cerceteze disciplinar pt. absentarea nemitivata de la serviciu, urmata de desfacerea contractului de munca disciplinar, iar in aceasta situatie, dvoastra va trebui sa solicitati desfiintarea acestei decizii si demonstrati toate cele de mai sus.
Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
e) dreptul la demnitate in munca;
...
Ca atare, nerespectând acest drept, angajatorul cauzează salariatului un prejudiciu moral, iar salariatul are dreptul la despăgubiri pentru daune.
Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
...
Multumesc foarte mult pt raspuns! In speta, angajatorul este institutie publica, finantata integral de la bugetul local. In acest caz, conf. art.253(1),mai pot cere despagubiri fara sa ma adresez in prealabil instantelor judecatoresti? Legislatia in vigoare permite acest lucru?