avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sunt singura fiica al tatalui meu din prima casatorie. Dupa ce a divortat de mama,tatal meu cu ajutorul parintilor si-a cumparat un apartament. Dupa cativa ani s-a recasatorit nemai-avand alti copii.'E casatorit de 18 ani'. Apartamentul era trecut pe numele lui dar de putin timp a trecut-o si pe noua sotie. Ce drepturi am in aceasta situatie? Pot sa mostenesc tot apartamentul s-au numai cota-parte?Mentionez ca noua sotie a tatalui meu a incercat de multe ori sa ma desparta de acesta si cam95% a reusit.Mai e vorba si de o succesiune ptr pamanturi unde tot numai tatal meu e trecut avand in vedere ca e mostenire de la bunicii din partea lui,decedati. Intreb aceste lucruri deoarece tatal meu e grav bolnav si numai dumnezeu stie cat o mai duce.:sorry:Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:34, 30 Decembrie 2011
Daca tata inca nu a decedat poate face ce doreste cu averea sa in timpul vietii, poate sa vanda . De unde ati dedus ca si sotia e coproprietara ,daca imobilul era dinainte cumparat de el era bun propriu al sau si nu putea vinde sotiei in timpul casatoriei.
Averea ce va ramane dupa tatal dvs. se imparte intre dvs si sotia supravietuitoare astfel : 1/3 sotioa si 3/4 copilul (adica dvs.). Daca este coproprietar cu sotia , masa succesorala se compune din 1/2 din apartament din care veti avea la fel, 3/4 si sotia 1/4 . Din terenuri la fel .
Sotia va mosteni 1/4 si dvs. 3/4 din TOT ceea ce are tatal dvs. (indiferent pe ce cale a dobandit ceea ce are: prin mostenire, prin cumparare, etc).

Deci, in masa lui succesorala vor intra pamanturile si cota lui parte din ap.

Cat priveste cota-parte "trecuta pe numele sotiei", depinde ce fel de act s-a facut si cand.
Buna seara,

Bunurile dinaintea casatoriei sau in timpul casatoriei dar prin mostenire sunt bunuri proprii conform legii; Astfel atat aprtamentul cat si terenurile in mod normal sunt ale tatalui acum iar dupa deces se vor imparti astfel: 3/4 dvs in calitate de fiica si 1/4 ea in calitate de sotie supravietuitoare. Pana la noul cod civil nou in vigoare de la 1 oct anul acesta vanzarea sau donatia intre soti este interzisa; Astfel daca nu a facut vreo conventie matrimoniala cu ea dupa 1 octombrie 2011 nu are cum sa fie co-proprietarra;

Cu stima,
Av Oana Toader-Plugariu

EDITAT adresa web
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator
Dupa cate informatii detin,a trecut-o si pe ea in suprafata locativa.
oanatdr a scris:

Buna seara,

Pana la noul cod civil nou in vigoare de la 1 oct anul acesta vanzarea sau donatia intre soti este interzisa; Astfel daca nu a facut vreo conventie matrimoniala cu ea dupa 1 octombrie 2011 nu are cum sa fie co-proprietarra;

Cu stima,
Av Oana Toader-Plugariu
!!!!!!!!

Donatia intre soti nu a fost si nu este interzisa

@yha, interesati-va intai daca a improprietarit-o pe sotie, ca a luat-o in spatiu, nu ii da sotiei drept de proprietate

Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Dreptul la inchiriere daca succesiunea nu este dezbatuta? carmen61 carmen61 din suprafata 467 mp pe care sunt construite 6 camere,din care 2 au fost cedate cu act de comodat de proprietar (tatal meu)care este decedat,fratelui meu care ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)