avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este obligatorie prezentarea in citatie ca martor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este obligatorie prezentarea in citatie ca martor?

Buna ziua.
In urma cu cateva zile am primit o citatie de a ma prezenta in instanta in calitate de martor intr-un alt oras. Ce pot face ca sa nu ma deplasez acolo? Pot face o declaratie legalizata ceva? Mentionez ca eu nu am fost de fata cand incidentul pentru care am fost solicitata ca martora s-a intamplat. Totul s-a petrecut dupa ce am plecat eu de la respectiva petrecere. Va Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Anna_Farrell, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anna_Farrell , utilizator 14:14, 13 Decembrie 2011
Daca ati fost citat in calitate de martor,se impune sa dovediti respect si buna credinta fata de instanta si sa dati curs citatiei de a va prezenta la termenul comunicat
Functie de importanta pe care o apreciaza instanta calitatea dvs ,este posibil ca atat partea care a solicitat audierea dvs cat si instanta sa staruie in audierea dvs
Nu este acceptata forma declaratiei invocata de dvs
Puteti redacta catre instanta un inscris ,in care sa precizati concret ca nu ati participat la incident,astfel incat nu puteti furniza date si amanunte utile si necesare instantei de judecata
Deci in cazul in care nu ma pot prezenta pot face un inscris catre instanta unde sa mentionez ca nu am fost de fata si nu pot furniza informati utile rezolvarii cazului?
Intanta trebuie sa va puna intrebari si sa se lamureasca cu privire la faptul ca nu ati fost prezenta, nu este de ajuns un inscris trimis instantei prin care sa faceti mentiunea acestui lucru. Sunteti obligata sa va prezentati daca nu veti fi adusa cu mandat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
ContSters178374, utilizator
olimpia_ilie a scris:

Sunteti obligata sa va prezentati daca nu veti fi adusa cu mandat.

Nu este regula general valabila ca martorii sa fie adusi cu mandat
Exista cazuri de notorietate in care martori de "seama",nu au dat curs cererii instantei de judecata la mai multe termene de judecata si nu au fost adusi cu mandat si nu au fost amendati

In concluzie ce trebuie sa fac? Citarea este intr-un oras foarte departe de domiciliul meu si nu am posibilitatea de a ma deplasa pana acolo plus de asta eu nu stiu informatii care sa ajute cazul cum am mentionat si mai sus totul s-a intamplat dupa plecarea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie krmnik krmnik am primit o citaţie să mă prezint ca martor în cazul unei plângeri contravenţionale.(presupun că este vorba despre o oprire în trafic în urma căreia ... (vezi toată discuția)
Prezenta la proces Agentevil Agentevil Ce se poate intampla daca nu ma prezint la un proces penal in stare de apel unde sunt chemat ca martor?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si nu am ... (vezi toată discuția)
Neprezentare in urma citarii ioasaf ioasaf Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla daca cineva nu se prezinta la tribunal in urma citarii. A fost martor la un accident rutier dar in alt ... (vezi toată discuția)