avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... De la norma de venit la sistem real
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

De la norma de venit la sistem real

Buna ziua,

Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma de venit in sistem real o sa angajez pe cineva pentru partea contabila, dar totusi m-ar interesa sa stiu cum se modifica contributiile fata de norma de venit:

Impozit: 16% din venitul net (daca am facturi de 1000EUR ar fi 160EUR/luna, in cazul in care nu decontez cheltuieli), pana acum plateam 16% din norma de venit
Sanatate: 5.5% din venitul net (pana acum plateam din norma de venit)
Pensii: Am deja contract cu CAS si platesc suma minima de 222RON/luna , nu stiu daca se schimba ceva.
Alte contributii?

Cu alte cuvinte, diferenta este ca acum o sa platesc 20.5% din venitul realizat fata de 20.5% din norma cat plateam pana acum?

Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
MikePort, utilizator
Cel mai recent răspuns: emilg , utilizator 11:42, 22 Februarie 2012
CorinaCarmen "din pacate" procentul ala se va aplica tuturor PFA-urilor / profesiilor libere/liberale, drepturilor de autor si ce mai exista prin Romania ca activitate independenta. Este acolo mentionat ca cei ce sunt angajati nu vor plati acest 31.3% din venitul net obtinut din activitatea independenta da ar fi o portita dubioasa... daca citesti proiectul ala te cam ingrozesti, contributiile la pensii / sanatate nu ar mai fi cheltuieli deductibile, dupa proiectul ala poate veni potopu eu unu ma astept ca 31.3% sa se aplice la toate veniturile (indiferent ca-s salarii, activitati independente sau ce alte venituri mai poti avea) PINA la limita aia de 5x 2022 cat e acum !!!
Cine nu are contracte cu firme din Romania e invitat frumos s-o taie de aici ...
Da asa este, din pacate. Proiectul este in dezbatere publica, poate n-ar strica sa-i bombardam cu mailuri.
Nu cred ca este bine sa nu luam nici un fel de atitudine in speranta ca nu-l vor lasa asa. Deocamdata nimeni nu a pomenit nimic despre asta in mass-media, deci majoritatea celor afectati va afla prea tarziu, cand nu se va mai putea face nimic.
Ca programatori nu putem merge pe proprietate intelectuala / drepturi de autor? Pe alea mai exista deducerea de 20% si nu te mai bati la cap cu prea multa hartogarie?
L a drepturi de autor se retine la sursa 10,5% pt pensie, 0,5% pentru somaj si 10% sau 16% (in functie de optiune) impozit. sanatatea de 5,5% ti-o platesti singur,
Dar de la 1 iulie 2012 se va aplica acelasi regim ca la PFA: 31,3% pensii.
Proprietatea intelectuala este reglementata prin
[ link extern ]


ART. 50 Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;
b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.
(2) În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, venitul net se stabileşte prin deducerea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
a) o cheltuială deductibilă egală cu 25% din venitul brut;
b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.
(3) În cazul exploatării de către moştenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi în cazul remuneraţiei reprezentând dreptul de suită şi al remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, venitul net se determină prin scăderea din venitul brut a sumelor ce revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de asemenea venituri, potrivit legii, fără aplicarea cotei forfetare de cheltuieli prevăzute la alin. (1) şi (2). . Norme metodologice
(4) Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală, contribuabilii vor completa numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări. Această reglementare este opţională pentru cei care consideră că îşi pot îndeplini obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit. Aceşti contribuabili au obligaţia să arhiveze şi să păstreze documentele justificative cel puţin în limita termenului de prescripţie prevăzut de lege Norme metodologice


EDIT:
In unele judete anul trecut au justificat scoaterea normei de venit prin faptul ca la programatori e vorba si de proprietate intelectuala / drepturi de autor ...
George Enciu din cate imi amintesc a postat un document de la finante ...
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
Popu, utilizator

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pfa sistem real la norma de venit dupa 31.01.2012 haragusfilip haragusfilip Buna ziua, Intrebarea mea este legata de trecerea de la sistem real la norma de venit. Din pacate haosul cu trecerea codurilor it la normele de venit m-a ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa: documente necesare/inregistrare fiscala (sistem real/norma de venit) jonessian jonessian Buna ziua, Am depus documentele necesare pentru infiintarea unei PFA. Intrebarile pe care indraznesc sa vi le adresez, in ordinea importantei lor, sunt: - ... (vezi toată discuția)
Norma pfa domeniu it 2012 alex_83 alex_83 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea problema, intrucat de anul acesta codul caen 6201 (obiecul principal de activitate al ... (vezi toată discuția)