Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma de venit in sistem real o sa angajez pe cineva pentru partea contabila, dar totusi m-ar interesa sa stiu cum se modifica contributiile fata de norma de venit:
Impozit: 16% din venitul net (daca am facturi de 1000EUR ar fi 160EUR/luna, in cazul in care nu decontez cheltuieli), pana acum plateam 16% din norma de venit
Sanatate: 5.5% din venitul net (pana acum plateam din norma de venit)
Pensii: Am deja contract cu CAS si platesc suma minima de 222RON/luna , nu stiu daca se schimba ceva.
Alte contributii?
Cu alte cuvinte, diferenta este ca acum o sa platesc 20.5% din venitul realizat fata de 20.5% din norma cat plateam pana acum?
mare tampenie asta cu acordul asociatiei de proprietari. Mie nu mi-au cerut. Oricum aveam deja 6202 secondar si nu vad de ce mi-ar fi cerut aprobarea asociatiei pe a-l pune principal. Dar logica e una si realitatea lor ealta. Eu am scapat de asta pt ca am facut modificarea pe 6.
Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada, daca nu se depune o cerere de renuntare de catre contribuabil.
Cine opteaza de la inceput pt impozitarea pe baza normei de venit o poate face. Dar, cine opteaza pt sistemul real, trecerea ulterioara la norma de venit se face dupa o perioada de 2 ani.