De curand am aflat cu stupoare ca tatal meu care este pensionar si desfasoara activitate de TAXI ca si PFA trebuie sa plateasca o suma enorma retroactiv (din 2007) pentru contributiile de sanatate. Totul a iesit la iveala acum cand a fost diagnosticat cu o boala grava si are nevoie de investigatii costisitoare.
Credeam ca de fapt contributiile de sanatate care decurg din pensie sunt suficiente..
Va rog sa imi explicati care este situatia si daca intr-adevar trebuie sa platim din 2007 pana acum, inclusiv penalitati.
Multumesc mult
Din nefericire pentru dvs, va trebui sa platiti. Situatia pe care o prezentati este foarte des intalnita la foarte multe PFA_uri.
Ar fi 2 situatii:
1. daca erati inregistrat la 31 aug 2011 in evidentele CASS cu aceste datorii ( desi nu cred, alfel ati fi stiut de ele...) puteti beneficia de prevederile unei ordonante de urgenta si a unui ord al ministerului de resort, prin care sunteti scutit de penalitati in totalitate si de 50% din majorari, daca achitati restul in intregime pana la finele anului 2011
2. Daca nu aveti incheiat contract cu CASS pentru veniturile din PFA ( cred ca asa sunteti) puteti actiona in instanta cu sanse de castig, doar in ceea ce priveste majorarile si penalitatile.
Multumesc tare mult pentru informatii.
Iata ce am facut pana acum..poate mai sunt si alte persoane interesate:
- am mers la Casa de Sanatate, la biroul de executari silite si mi s-au explicat urmatoarele: trebuie platita toata contributia (intrucat tatal meu nu avea contract incheiat inainte de 31 aug 2011). Astfel penalitatile si majorarile nu mai cresc
- dupa expirarea celor 30 de zile in care noi am putea face contestatie, biroul de executari silite se sesizeaza si ne trimite o notificare prin care trebuie platite restul datoriilor (penalitati+majorari), dar ofera posibilitatea de a le plati esalonat,pe 6 luni
Da, asa este procedura, insa daca tot achitati corpul datoriei, puteti cere in instanta anularea in totalitate al penalitatilor+ majorari ( apelati la un avocat) avand ca argument forte tocmai buna dvs intentie si dovada ca ati platit. In general se castiga pe situatia expusa de dvs