avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS la pensionari pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS la pensionari pentru PFA

Tatal meu este pensionar si are deschis un PFA ca instalator. Pensia pana acum un an era de 1000 RON, iar din 2009 este 1100 RON. Pe PFA castiga maxim 500 RON lunar. Si-a platit toate taxele la zi mai putin contributia la sanatate pentru ca la momentul in care si-a infiintat PFA-ul nu i-a cerut sa plateasca.
Acum o luna a sosit o factura imensa pentru el ca pensionar. 1100 RON din care 500 contributia la asigurarile de sanatate pe anii 2004-2009 si 600 majorari. Necazul este ca nu a fost instiintat niciodata ca trebuie sa plateasca CASS ca pensionar si au venit dupa aproape 6 ani majorari mai mari decat suma datorata.
Este corect cum au procedat finantele?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
aossic, utilizator
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:18, 10 Martie 2010
nu a primit o factura, ci o decizie de impunere si nu de la finante, ci de la casa de asigurari de sanatate.

nu cred ca de la pensie i se trag problemele, ci mai degraba de la activitatea PFA, pentru ca:

art. 17 din Ordinul 617/2007
(1) Pentru pensionari contribuţia datorată de aceştia se aplică numai la veniturile din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit prevăzută de Codul fiscal, se calculează pentru diferenţa dintre cuantumul pensiei şi această limită şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi.

deci plata contributiei de sanatate pentru veniturile din pensii se realizeaza cu retinere la sursa.

Multumesc pentru raspuns. Intrebarea totusi era de ce de la casa de asigurari nu l-au instiintat mai devreme pentru a nu plati majorari atat de mari? Este corect cum s-a procedat? majorarile nu ar trebui calculate din momentul in care a fost instiintat?

Multumesc anticipat.
au procedat corect nu si moral.

aceste contributii se colecteaza conform codului de procedura fiscala care la art. 131 ne spune:
Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

problema ar fi fost la 2004, dar declaratia de regularizare aferenta anului 2004, trebuia depusa pana pe 15 martie 2005, astfel incat prescriptia curge de la 1 ian 2006 si se incheie la 31 dec 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionara pe caz de boala ,posesor pfa plateste cass? flori.m flori.m buna seara, ma poate lamuri cineva? Mama mea este pensionara pe caz de boala, are PFA si a primit o somatie de plata in valoare de 811 lei reprezentand ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva cas laura pop laura pop Am pensie 730lei si sint pensionata din mai 2008 cu pensie la limita de virsta.In ultimii 4/5 ani nu am lucrat si pt.asta trebuie sa platesc CAS ,pt.perioada ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate eleonor eleonor in 2004 am infiintat un pf dar nu am incheiat nici un contract cu casa de asigurari de sanatate,dar prin 2008 in decembrie am primit o instiintare precum ca ... (vezi toată discuția)