avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RETINERI DIN SALARIU,AVANS SALARII NEPLATITE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RETINERI DIN SALARIU,AVANS SALARII NEPLATITE

Buna ziua,

in urma cu cateva luni,o persoana a primit de la angajatorul sau,prin ordin de plata,contravaloarea a cateva salarii in avans,dupa care,in contul datoriei i s-a retinut lunar din salariu timp de doua luni;ulterior,contractul de munca a incetat,restul de bani ramanand neachitat.
Socetatea pagubita a dat in judecata persoana,insa aceasta sustine ca salariul pe ultima luna lucrata nu i-a fost virat,ci i-a fost retinut in totalitate.Intrebarea este:are societatea obligatia sa ii vireze salariul ,desi persoana vizata datoreaza bani societatii?daca da,se poate vira la cateva luni dupa incetarea contractului?multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
larisapopa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 15 Decembrie 2011
Da, aveti obligatia de a vira salariul. Art. 169 Codul Muncii:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Se pot vira banii si dupa incetarea CIM
Nici nu poate fi vorba despre o hotarare judecatoreasca, in cazul avansului pentru salarii .. in cazul in care s-a platit avans din salariu acesta se va scadea din salariul datorat aferent lunii respective ... pentru partea ramasa neachitata se va actiona in judecata salariatul ....
Exact asa cred si eu,Freelis....Persoana in cauza invoca exact acel articol din Cod,cf caruia "nici o retinere nu poate fi operata ...", insa vorbim de o suma considerabila primita exact ca salarii avans (a primit cateva salarii intregi in avans) ,i-au fost calculate drepturile banesti la data incetarii cim ,iar suma rezultata i-a fost retinuta in contul datoriei,asa cum era normal.Pers in cauza sustine insa ca a alertat ITM-ul tocmai pe acest motiv,cum ca nu i-a fost virat salariul...Dar,repet,ea a primit cateva salarii in avans,asadar,in opinia mea,nu are cum sa invoce neplata unui salariu pe care l-a primit ,'' la gramada'',,in avans cu cateva luni...
Va multumesc mult pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
larisapopa, utilizator
Daca vin cei de la ITM in control le puteti arata ca salariatul si-a primit salariile in avans , urmand ca acum sa se faca regularizarea acestuia ... adiac sa se stabileasca diferenta dintre cat a luat si cat trebuia sa ia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantii banesti pt gestionari iliemailat iliemailat Buna dimineata, In data de 14 februarie 2010 s-a incetat contractul individual de munca (CIM) cu firma la care am lucrat inainte. Am ocupat postul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru o persoana care ... iuliana8 iuliana8 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pentru o persoana care a demisionat, i se poate retine o suma de bani din ultimul salariu (are a zi lucrata si 2 zile ... (vezi toată discuția)
Amanare virare salarii compensatorii khelanos khelanos Salut, Pe data de 18.02.2009 mi s-a facut propunerea de a-mi da demisia cu acordarea a doua salarii compensatorii.Am scris cererea e demisie dupa cum ... (vezi toată discuția)