avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Taxa de prima inmatriculare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Taxa de prima inmatriculare

Am cumparat o masina pe care nu am inscris-o avand in vedere ca trebuie sa platesc taxa de prima inmatriculare. Pot solicita scutirea de la plata acesteia inainte de a o achita. Este un non sens sa o achit apoi sa solicit restituirea ei.
Cel mai recent răspuns: Bias39 , utilizator 15:29, 17 Decembrie 2011
Ca sa fiti scutit de plata taxei si sa vi se inmatriculeze masina fara a achita aceasta taxa, trebuie sa aveti o hotarare judecatoreasca. Pentru aceasta, va trebui sa porniti un proces, in contencios administrativ impotriva Serviciului de inmatriculari. Trebuie sa stiti ca, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a procesului, si in consecinta pana la inmatricularea autoturismului nu veti putea circula cu masina decat maxim 3 luni, cand se pot reinnoi numerele provizorii. Dupa ce se implineste durata numerelor provizorii, nu veti mai putea circula.
alinaborza a scris:


Pentru aceasta, va trebui sa porniti un proces, in contencios administrativ impotriva Serviciului de inmatriculari. T




Nu serviciul inmatriculari a perceput taxa de prima inmatriculare
Pentru a recupera sumele achitate in contul taxei de prima inmatriculare, trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia sa sustineti ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si sa solicitati restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii.
La cerere veti anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.
Reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa raspunda la aceasta cerere in cel mult 30 de zile. In majoritatea cazurilor, raspunsul va fi negativ, insa.

2. Odata obtinut acest raspuns negativ, trebuie sa intocmiti o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o veti depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului unitatii administrative de domiciliu.
In cererea de chemare in judecata veti solicita anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitari taxei de prima inmatriculare, obligarea Fiscului la restituirea banilor si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

Daca Tribunalul admite cererea, tot demersul se poate incheia cu recuperarea banilor, depinde si daca Fiscul nu face recurs.
In ultimul caz, daca Curtea de Apel va respinge recursul, aceasta instanta va investi hotararea cu formula executorie, iar petentul va solicita restituirea taxei.
Pai aici este problema, eu nu vreau sa o platesc si apoi sa ma judec cu finantele, vreau sa ma judec pentru ca ma obliga la o taxa nelegala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz de a achita taxa de poluare niculaucarmen niculaucarmen am cumparat un autoturism din Franta iar pentru efectuarea inmatricularii in Romania mi s-a calculat taxa de poluare printr-o decizie a Ministerului ... (vezi toată discuția)
Am vindut masina.mai pot recupera taxa auto? mirel-d mirel-d in ianuarie 2010 am platit taxa (83 milioane la acea data) la o masina pe care ulterior am vandut-o. Mai pot recupera taxa de poluare? Care sunt pasii de urmat ... (vezi toată discuția)
Imi pot recupera taxa de prima inmatriculare trutaanca trutaanca imi pot recupera taxa de prima inmatriculare pentru un autoturism inmatriculat in romania la data de 20 noiembrie 2008 daca dau statul in judecata? (vezi toată discuția)