Buna ziua, am si eu o problema si va sunt recunoscatoare daca ma puteti ajuta. Am lucrat cu contract de munca pana in noiembrie anul asta la o firma privata. Din data de 5 noiembrie mi s-a comunicat verbal ca de luni(7 noiembrie) desfacerea contractului de munca fara nici un fel de preaviz cum era prevazut in contract. OK am zis si am cerut sa-mi elibereze cartea de munca pe care le-am dat-o in urma cu aproximativ 5 ani la angajare. Acum angajatorul pe langa faptul nerespectarii contractului de munca refuza sa-mi dea cartea de munca invocand diverse motive (aaa paaaii nu-ti mai trebuie aia ca nu mai ai ce sa faci cu ea), si ma tot amana. Va rog spuneti-mi ce trebuie sa fac sa-mi recuperez cartea de munca. Va multumesc si va doresc o zi placuta
Aveti doua variante care pot fi exercitate concomitent : sesizare la ITM si/sau actiunea in instanta.
1. In cazul refuzului eliberarii carnetului de munca salariatul poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca din zona in care angajatorul isi are sediul.
Sesizarea se poate depune la registratura ITM-ului, online sau prin posta cu confirmare de primire.
2. Actiunea in instanta se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati si este scutita de plata taxelor judiciare.
Un prim pas ce trebuie urmat îl reprezintă transmiterea unei notificări scrise către angajator în vederea restituirii carnetului de muncă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin intermediul unui executor judecătoresc sau prin depunerea direct la angajator cu număr de înregistrare.
Daca angajatorul nu răspunde notificării de restituire a carnetului de muncă, atunci va adresati instanţei de judecată din raza teritorială a unităţii angajatoare, în termen de 30 de zile de la data comunicării răspunsului sau a lipsei răspunsului.
Dacă in continuare refuză restituirea carnetului de muncă sau nu răspunde notificării primite, înainte de sesizarea instanţei de judecată, puteti face şi o sesizare scrisă către Inspectoratul Teritorial de Muncă de la sediul angajatorului care va proceda la sancţionarea contravenţională a unităţii angajatoare.
Cu parere de rau , nu cred ca este cazul sa inducem in eroare userul ..
1. Nu exista niciun termen de 30 de zile pentru a raspunde unei notificarii adresate unui angajator sin sectorul privat.
2. Nu exista nicio sanctiune contraventionala pentru refuzul eliberarii carnetului de munca ..
3. Nu este obligatorie notificarea prin intermediul executorului judecatoresc.
Multumesc pentru raspunsuri, as mai avea o intrebare. Am inteles ca aceste carti de munca au fost depuse la ITM pentru a trece toate datele in calculatoare, si trebuiau date inapoi inca de anul trecut din septembrie. De ce se incapataneaza angajatorul sa se duca sa scoata cartile de munca, nu stiu. Intrebarea e pot eu sa ma duc la ITM si sa o iau de acolo sau imi trebuie imputernicire de la angajator?
Mergeti la ITM si vorbiti cu inspectorul la care este arondat fostul dvs angajator si vedeti ce va spune despre carnetul dvs de munca ... daca angajatorul este din Bucuresti , exista posibilitatea ca , carnetul dvs de munca sa se afle inca la Casa de pensii in vederea scanarii ...
Nu va trebuie imputernicire de la angajator ... carnetul de munca il puteti ridica pe baza actului dvs de identitate.
Eliberare carte munca
mari68
Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)