avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Posibilitatea unei asociatii non-profit de a desfasura ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Posibilitatea unei asociatii non-profit de a desfasura activitati economice

Situatie faptica:
O asociatie nonguvernamentala, non profit, care are drept scop contribuirea la educatia juridica a studentilor la drept, tinerilor juristi a infiintat un stand (denumirea folosita de asociatie) cu materiale promotionale (pixuri, sacose, agende, brelocuri s.a. - cu logo-ul asociatiei), cu pret afisat (ex: 4 lei un pix, 33 de lei o agenda). Se sustine ca nu este vorba de o vanzare cumparare, ci de o donatie cu recompensa (pe principiul donezi de 4 lei, esti recompensat cu un pix), aceasta fiind o strategie de fundraising. (acest stand este amplasat in facultate, sa spunem ca s-ar adresa membrilor asociatiei). Mentionez ca asociatia are o datorie de platit la stat, iar strangerea de fonduri se realizeaza in scopul acoperirii acestei datorii.

Intrebari:
1. Ce inseamna asociatie non-profit? S-a precizat de catre organul executiv al asociatiei ca daca la finalul anului, in bilant, iesim pe 0 (venituri=cheltuieli - orice venituri, orice cheltuieli), nu realizam profit, deci este indeplinita conditia unei asociatii non-profit. Din punctul meu de vedere (si mi-as dori mult sa inteleg aceasta problema), consider ca la final e okay daca iesim pe +2milioane, daca acesti bani provin din sponsorizari, si nu e okay daca iesim pe 0, in conditiile in care din banii asociatiei cumparam o masina pe care o vindem apoi la supra pret si pana la finalul anului am cheltuit toti banii (fie chiar si pentru desfasurarea proiectelor).

2. O activitate ca cea descrisa mai sus, este in conformitate cu legea? Am citit OUG 26/2000 si din capitolul VII (art 46-48) si nu inteleg prin ce interpretare s-ar ajunge la legalitatea activitatii descrise mai sus. Nu o consider o donatie cu recompensa, intrucat, scopul imediat nu este cel al gratificarii beneficiarului, ci al obtinerii produsului, si daca am accepta faptul ca este vorba de o vanzare (prin faptul ca exista un loc, cu produse, cu pret afisat, ma gandesc ca reprezinta o oferta publica de vanzare), nu inteleg daca s-ar putea incadra la art 48, deoarece activitatea economica nu are caracter accesoriu si nici nu e in stransa legatura cu educatia juridica a nimanui. Mai mult se face in scopul acoperirii unei datorii. Totodata asociatia in cauza nu a infiintat nicio societate comerciala, deci art 47 e exclus de la discutie.

Sper sa ma fi facut inteleasa si sper sa ma ajutati sa inteleg si eu la randul meu care ar fi solutia juridica corecta in cadrul situatiei descrise. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:19, 16 Decembrie 2011
eu zic sa angajati un contabil bun....sa va ajute...ce ati descris poate fi saiu nu activitate economica....:D
eu cred ac trebuie sa consultai un CONSULTANT FISCAL si un JURIST , legal NON PROFIT inseamna ca nu platiti dividente nu v-c=0 asta e l;a culte religioase :)) daca depasiti o suma conform codului fiscal deveniti platitor de impozit de venit dar tot nu puteti ridica DIVIDENTE, banii se folosesc numai si numai in scopul asociatie si in vederea revanzari de mijloace fice care se amortizeaza in ani, deci nu toata suma e cheltuiala.SUCCES!
eu zic sa angajati un contabil bun....sa va ajute...ce ati descris poate fi saiu nu activitate economica....

daca sunteti amabila, in ce situatie ar fi activitate economica si in ce situatie nu ar fi activitate economica?

Asa in cateva cuvinte, membrii care formeaza o asociatie (ong) nu s-au reunit punand la comun un capital (in numerar sau in natura care a format patriminiul propriu al asociatiei) pentru a avea profit. Pe cand la o firma, asociatii la un srl sau actionarii la un sa, pun la comun tot acel capital (in numerar sau in natura care a format capitalul social al firmei) pentru a avea profit.
Deci ce se castiga (profitul) la un ong ramane in cadrul asociatiei pentru a contribui la atingerea obiectivelor propuse. Daca depaseste 15 000 euroi anual, acest profit se impoziteaza. - calculul echivalentului în lei a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/ROL comunicat de Banca Naţională a României pentru anul fiscal respectiv.
Organizatiile non-profit sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pina la nivelul echivalentului in leia 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutit de la plata impozitului pe venit
La art. 15 , alin (2) pe care il aveti la adresa de net [ link extern ] /
observati ca acea activitate de comercializare nu se incadreaza printre activitatile neeconomice. Deci e clar economica. Pentru aceasta activitate economica aveti deci acele venituri din comercializare articole de papetarie, fie ele si cu sigla asociatiei, dar aveti si cheltuieli generate de achizitia acelor produse brute, de imprimarea siglei, de tiparire agende, de chirie pentru amplasare stand (daca e cazul).
Citeam acest subiect si pare interesant, de actualitate.
Cred insa ca intrebarea utilizatorului nu a fost inteleasa, si s-ar rezuma la urmatoarele cateva cuvinte:

In ce masura activitatea de vanzare a materialelor promotionale in scopul acoperirii unor datorii se incadreaza pe art. 48 al. OG 26/2000, art. care prevede:

"Asociatiile si fundatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice. "

[ link extern ]

Se poate pune egalitate intre scopul acoperirii unor datorii si scopul declarat de asociatie in statut?

Rog utilizatorul sa ma corecteze daca i-am inteles gresit intrebarea.

Alte discuții în legătură

Asociatie cu activitati economice suciu_diana suciu_diana Buna ziua, o asociatie non-profit poate desfasura si activitati economice...corect? Dar daca aceasta asociatie non-profit desfasoara [u]numai ... (vezi toată discuția)
Activitate economica asociatie sportiva. rodicaonet rodicaonet Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune: O asociatie sportiva non profit care are ca scop declarat pregatire sportiva(mai ... (vezi toată discuția)
Fundatie nonprofit adan adan poate o fundatie non-profit sa faca prestari servicii? (vezi toată discuția)