Asa in cateva cuvinte, membrii care formeaza o asociatie (ong) nu s-au reunit punand la comun un capital (in numerar sau in natura care a format patriminiul propriu al asociatiei) pentru a avea profit. Pe cand la o firma, asociatii la un srl sau actionarii la un sa, pun la comun tot acel capital (in numerar sau in natura care a format capitalul social al firmei) pentru a avea profit.
Deci ce se castiga (profitul) la un ong ramane in cadrul asociatiei pentru a contribui la atingerea obiectivelor propuse. Daca depaseste 15 000 euroi anual, acest profit se impoziteaza. - calculul echivalentului în lei a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/ROL comunicat de Banca Naţională a României pentru anul fiscal respectiv.
Organizatiile non-profit sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pina la nivelul echivalentului in leia 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutit de la plata impozitului pe venit
La art. 15 , alin (2) pe care il aveti la adresa de net
[ link extern ] /
observati ca acea activitate de comercializare nu se incadreaza printre activitatile neeconomice. Deci e clar economica. Pentru aceasta activitate economica aveti deci acele venituri din comercializare articole de papetarie, fie ele si cu sigla asociatiei, dar aveti si cheltuieli generate de achizitia acelor produse brute, de imprimarea siglei, de tiparire agende, de chirie pentru amplasare stand (daca e cazul).