Situatie faptica:
O asociatie nonguvernamentala, non profit, care are drept scop contribuirea la educatia juridica a studentilor la drept, tinerilor juristi a infiintat un stand (denumirea folosita de asociatie) cu materiale promotionale (pixuri, sacose, agende, brelocuri s.a. - cu logo-ul asociatiei), cu pret afisat (ex: 4 lei un pix, 33 de lei o agenda). Se sustine ca nu este vorba de o vanzare cumparare, ci de o donatie cu recompensa (pe principiul donezi de 4 lei, esti recompensat cu un pix), aceasta fiind o strategie de fundraising. (acest stand este amplasat in facultate, sa spunem ca s-ar adresa membrilor asociatiei). Mentionez ca asociatia are o datorie de platit la stat, iar strangerea de fonduri se realizeaza in scopul acoperirii acestei datorii.
Intrebari:
1. Ce inseamna asociatie non-profit? S-a precizat de catre organul executiv al asociatiei ca daca la finalul anului, in bilant, iesim pe 0 (venituri=cheltuieli - orice venituri, orice cheltuieli), nu realizam profit, deci este indeplinita conditia unei asociatii non-profit. Din punctul meu de vedere (si mi-as dori mult sa inteleg aceasta problema), consider ca la final e okay daca iesim pe +2milioane, daca acesti bani provin din sponsorizari, si nu e okay daca iesim pe 0, in conditiile in care din banii asociatiei cumparam o masina pe care o vindem apoi la supra pret si pana la finalul anului am cheltuit toti banii (fie chiar si pentru desfasurarea proiectelor).
2. O activitate ca cea descrisa mai sus, este in conformitate cu legea? Am citit OUG 26/2000 si din capitolul VII (art 46-48) si nu inteleg prin ce interpretare s-ar ajunge la legalitatea activitatii descrise mai sus. Nu o consider o donatie cu recompensa, intrucat, scopul imediat nu este cel al gratificarii beneficiarului, ci al obtinerii produsului, si daca am accepta faptul ca este vorba de o vanzare (prin faptul ca exista un loc, cu produse, cu pret afisat, ma gandesc ca reprezinta o oferta publica de vanzare), nu inteleg daca s-ar putea incadra la art 48, deoarece activitatea economica nu are caracter accesoriu si nici nu e in stransa legatura cu educatia juridica a nimanui. Mai mult se face in scopul acoperirii unei datorii. Totodata asociatia in cauza nu a infiintat nicio societate comerciala, deci art 47 e exclus de la discutie.
Sper sa ma fi facut inteleasa si sper sa ma ajutati sa inteleg si eu la randul meu care ar fi solutia juridica corecta in cadrul situatiei descrise. Va multumesc
sa mentionez ca datoria este o amenda, o sanctiune a nerespectarii legii.
dar ca sa inteleg eu mai bine: am ajuns la concluzia ca este intr-adevar o activitate economica. asociatiile nonprofit au voie sa desfasoare activitati economice si fara a infiinta o societate temporara? daca da, mergem pe art 48 din OUG 26/2000, si ar trebui sa verificam daca au caracter accesoriu si daca sunt in stransa legatura cu scopul. scopul declarat il reprezinta educatia juridica, intelegerea, responsabilitatea sociala a studentilor.
Ma deranjeaza faptul ca se mentioneaza o stransa legatura cu scopul (care ar fi o legatura care nu e stransa cu scopul asociatiei, asa cum e el prevazut in statut?) si totodata, ce ar insemna caracter accesoriu? (ma gandesc ca ar reprezenta de exemplu cumpararea de foi de hartie pentru a imprima afise, brosuri etc)
nu as vrea sa se ajunga la aplicarea unei alte amenzi pentru nerespectarea legii, si de aceea insist pe acest subiect. dar si pentru ca sunt studenta la drept si imi doresc sa inteleg ratiunea legii si sa ma aflu in fata unei interpretari corecte a textului legal.
va multumesc pentru raspunsuri, in special domnului George Neagu.
p.s. Vhv, multumesc ca m-ai inteles atat de repede. Eu insa imi lamuream intrebarile pas cu pas
Se poate constitui o societate comerciala de catre persoana juridica fara scop patrimonial dar profitul va reveni persoanei juridice si nu persoanelor fizice care au constituit asocierea fara scop patrimonial.