Cu tot respectul daca poate cineva sa imi spuna ce trebuie de facut in urmatoarea speta: am un apartament cu 2 camere bransat la retetua termica a orasului. In luna septembrie 2010 m-am debransat partial de la reteaua termica adica mi-au ramas bransate sufrageria si baia in total o suprafata de 22 mp in evidentele societatii Servicii Comunale. La data de 27.10.2011 Consiliul local al orasului a emis o hotararare prin care a hotarat ca societatea Servicii Comunale care furnizeaza agentul termic sa factureze intrega suprafata locuibila fara a tine cont ca sunt debransat partial iar ei au furnizat agent termic doar pentru jumatate din aceasta(22 mp.)Este legal asa ceva?Ce se poate face in asemenea situatie?Va multumesc!
Chiar dv. ati luat cunostinta de HCL local.
In acest document este prezentata documentatia care a stat la baza acestei hotarari.
Acest HCL, dupa cum observati, este dat special pentru proprietarii care s-au deconectat partial.
Ce puteti face?
- sa actionati in contencios administrativ CL;
- sa va conectati inapoi caloriferele deconectate;
- sa cereti asociatiei de proprietari sa monteze repartitoare.
Aceasta hotarare a fost data, probabil, pentru ca s-a constatat un fenomen al deconectarilor si o scadere in felul acesta a randamentului Serviciului Comunal de furnizare a energiei termice. Daca n-ar fi existat un semnal economic in aceasta privinta, probabil nu s-ar fi sinchisit nimeni de reconectare, pentru ca scopul acestei hotarari este sa se refaca structura initiala a infrastructurii sistemului de incalzire (ce a mai ramas din el dupa deconectarea totala a apartamentelor prin montarea de CT individuale) si contorizarea la nivel de apartament cu repartitoare.
Vedeti ca aceasta hotarare propune in subsidiar contorizarea consumului la nivel de apartament.
As dori sa va intreb daca apartamentul unde ati facut debransarea partiala este proprietate personala. Daca nu este proprietate iar dvs.si aveti statut de chirias, nu cred ca aveti de ales decat sa faceti ce spune proprietarul, adica sa puneti in functiune toate radiatoarele altfel proprietarul o sa interpreteze refuzul dvs. ca doriti sa va simtiti mai bine cu mai putine calorifere . Discutabil este acel procent de 30% aplicabil pentru spatiile comune, dar iar ma gandesc ca daca proprietarul a hotarat asa... probabil a facut el vreun inventar al SET-ului de care nu stiti dvs. . Asta este, chiriasul este la dispozitia proprietarului.
HCL mi se pare logica si corecta.
In articolul unu se spune ca repartizarea copsturilor caldurii se face pe intreaga suprafata locuibila a apartamentului (fieresc se incalzesc toate camerele chiar daca in hol nu avem calorifer). Iar acest mod de calcul se aplica doar acolo unde proprietarii nu si-au montat repartitoare de costuri. Se intelege ca cei ce au repartitoare vor plati conform indicatiilor acestora. In felul acesta mai stopeaza debransarea unor calorifere, deoarece unii si-au demontat caloriferul dintr-o camera da usa e deschisa si se incalzeste de la caloriferul din cealalta camera... Si sigur consumul pe acel calorifer (transferul de caldura) este mai mare decat daca acesta ar fi incalzit doar o camera si nu 2-3 camere.
Articolul al doilea mi se pare iar corect avand experienta anilor trecuti si avand in vedere ca se aplica doar acolo unde nu sunt montate repartitoare de costuri pe instalatia comuna a scarii. Oricum ceva trebuia platit si s-a stabilit 30% ceea ce a mai fost si anul trecut.
Iar proprietarii au de ales intre a adopta aceasta metodologie (HCL) sau a monta repartitoare de costuri pe fiecare calorifer (nu mai aplicam articolul 1) si repartitoare pe coloana de scara (nu mai aplicam art 2).
Caldura
ganca
buna ziua
e corect sa platim caldura in functie de suprafata locuibila chiar daca nu incalzesc toate cele 3 camere, ci doar 2. Mentionez ca a 3 a camera e ... (vezi toată discuția)
Debransare radet
damxie
Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)