avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere divort

Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva, ma intereseaza care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez in cazul unui divort, avand in vedere faptul ca locuim in alt judet fata de cel in care a avut loc incheierea casatoriei.
Se poate ocupa un avocat de toate demersurile?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:31, 14 Decembrie 2011
Actiunea de divort are un caracter strict personal, de aceea partile trebuie sa fie prezente personal la proces ele neputand fi reprezentate decat in cazuri exceptionale (daca au resedinta in strainatate, daca executa o pedeapsa privativa de libertate etc). Avocatul doar asista partea in aceste procese, el nu se afla in reprezentarea partii. Instanta competenta sa judece cererea de divort este cea de la domiciliul comun al sotilor, iar daca sotii nu au domiciliu comun, instanta de la domiciliul paratului. In cazul dvs, faptul ca locuiti in alt judet nu putetu fi reprezentat, dvs trebuind sa va prezentati personal la Judecatoria unde se va judeca procesul de divort. Ar fi cel mai indicat sa contactati un avocat care sa redacteze cererea de divort si sa va asiste pe parcursul procesului.
Domiciliul nu este comun. Sotul meu a locuit tot timpul cu noi, dar in buletin nu si-a schimbat adresa.
Unde pot sa inainez actiunea de divort? Trebuie sa merg in judetul unde a avut loc casatoria si unde sotul meu are domiciliul in buletin? Sau pot depune cererea de divort la judecatoria de aici din oras, unde am eu domiciliul?
Multumesc!
Daca sotul dvs are in acte domiciliul in alta localitatea, la Judecatoria din acea localitate trebuie sa introduceti actiunea.
Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.
Daca dv. inca mai locuiti acolo unde ati locuit impreuna cu sotul, fie ca avea forme legale sau nu, inseamna ca e competenta instanta de la domiciliul dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Stefan-nita Stefan-nita Buna Ziua, Am o Problema Si nu stiu ce sa fac si cum sa fac poate Cineva Ma Ajuta Cu un Raspuns Mam Insurat in Judetul Suceava acolo mam si Nascut Dar ... (vezi toată discuția)
Divort - competenta teritoriala florentina-doina florentina-doina Am plecat de la sot impreuna cu copii acum un an ,de atunci nu am tinut nici un fel de legătură cu el.As vrea să stiu daca pot divorta de el în București ... (vezi toată discuția)
Divort Fortuna1 Fortuna1 Buna seara...am si eu o intrebare.Cumnata mea este casatorita si sotul ei locuieste in Spania si are un serviciu stabil cu carte de munca.Au impreuna un ... (vezi toată discuția)