buna ziua tuturor!
Revin la d-voastra cu speranta ca ma veti ajuta cu sfaturi si de aceasta data!
Situatia este urm.(explicata pe scurt si sper cat mai clar):
4 frati buni(si de mama si de tata), masa succesorala: o casa batraneasca +pamantul de sub ea (pt. care avem cadastru) si 5000 mp arabil, in camp(unde nu se poate face momentan cadastru).
Doi dintre frati ii vinde celui de al treilea cota lor din casa si pamantul de sub casa (celui care i-a ingrijit si inmormantat pe parinti).
Dupa lungi dezbateri,se hotaraste si cel de-al patrulea frate sa-i vanda celui care i-a ingrijit pe parinti cota lui din casa ,el(cel de al patrulea , urmand sa primeasca cei 5000mp din camp).
Stim ca solutia cea mai corecta ar fi o tranzactie in instanta ,dar costurile sunt destul de ridicate pt. posibil. noastre.
Intrebarea noastra ar fi: prin notariat se poate rezolva cu pamantul din camp unde nu avem cadastru(donatie, renuntare,partaj sau orice forma prin care trei dintre frati sa cedeze dreptul lor din cei 5000mp , celui de al patrulea)?
va multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Poate renunta unul in favoarea altuia, la dezbaterea succesiunii, cel ce a acceptat-o. Insa de costuri nu veti scapa, pentru ca dezbaterea succesiunii reprezinta un cost.
Buna ziua tuturor,
Succesiunea este dezbatuta(fara ,nu puteam face cadastru si apoi ctr.vz-cump.cu cei doi frati).
Deci,acum eu (cumparatorul-pt.ca am ingrijit parintii) detin 3/4 din casa si terenul de sub casa ,fratele care nu-mi recunoaste cheltuielile si efortul facut cu ingrijirea parintilor(cine are batrani in grija stie si intelege,ce inseamna)detine 1/4 din casa si teren.
Cei 5000 mp arabil(fara cadastru)sunt trecuti in cert. de most. in cote egale la toti cei 4 frati.
Acum la insistentele celor doi frati care mi-au vandut deja cotele lor, fratele necredincios s-a hotarat sa accepte cei 5000mp in camp in schimbul cotei din casa .
Pt.ca e greu cu invoitul de la serviciu,as fi vrut sa mergem la notar (daca e mai ieftin decat in instanta),fratele imi face ctr.vz-cump pe cota lui din casa,iar noi trei renuntam la pam.din camp in favoarea lui.
Asta era intrebarea,putem face prin notar renuntare,partaj(nu ctr. vz-cump.pt ca nu avem cadastru) in favoarea fratelui , pt. cei 5000mp in camp?
va multumesc pt. raspunsuri, va doresc tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi,sa nu simtiti niciodata dezamagirea pe care o traiesc eu datorita celor dragi candva!
Mostenitori
Leordeanu
In urma decesului parintilor ei mama noastra(vaduva) obtine certificat de mostenitor si anume teren 250mp si constructii .
In 1990 mama i-mi doneaza 5000mp( ... (vezi toată discuția)