avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cand esti bun esti luat de prost-mi se potriveste
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cand esti bun esti luat de prost-mi se potriveste

Buna ziua tuturor!
Am din nou nevoie de sfatul d-voastra in urm.situatie:(incerc sa fiu cat mai scurta !)
Suntem patru surori, mama a murit in 1982, tata in oct. 2010.
Masa succesorala dupa tata:5000mp in camp, 800mp teren de casa si casa
construita de parintii nostrii in 1960.
Eu am intretinut casa(desi nu locuiesc acolo) ,pe tata eu l-am ingrijit ani buni ,l-am inmormantat , am facut toate parastasele.(surorile mele nu l-au iertat ca nu ne-a ajutat niciodata cu nimic dupa moartea mamei).
Inainte de a muri cu cateva luni tata mi-a facut un antecontract vz-cump.pe cota lui din certif.. de mostenitor dupa mama -3/4 din casa si pe cele doua terenuri mostenite de la tatal lui.
Antecontractul trebuia sa il finalizam la sf. Lunii noiembrie 2010(speram ca pana in noiembrie sa vina sentinta la procesul aflat pe rol , prin care tata sa devina propr.legal al terenurilor).
Tata a murit miercuri 13 oct.2010 cu sufletul ranit ca a muncit o viata fara sa fie stapan.Sentinta a venit joi-14 octombrie…
In naivitatea mea nu am folosit acel antecontract in cele 6 luni de la moartea tatei ,mai mult le-am dat lor la libera alegere, absolut toate lucrurile de valoare care existau -cereale , pasari,porci,butelie, mobila,tot-crezand ca toate surorile mele sunt Oameni de buna credinta(am avut o relatie ft. buna cu toate trei), dar m-am inselat amarnic in privinta celei mici pe care am crescut-o , am intretinut-o ani buni , am ajutat-o in toate clipele grele, iar acum nu-mi revin din socul provocat de vorbele ei…
La sugestia unui avocat am procedat astfel:am facut succesiunea fiecare avand ¼ din tot., am facut cadastru la casa si la terenul de sub casa, dupa care doua din surori, recunoscandu-mi cheltuielile si efortul depus mi-au vandut cu ctr. Vz. Cump cotele lor din casa si terenul de sub casa .
Dupa lungi discutii, sora cea mica a acceptat pamantul din camp.
Deci, am depus la tribunal documentatia necesara unei tranzactii pt. cei 5000mp din camp(pt. care nu se poate face cadastru momentan)-teren pe care il va primi sora cea mica si la notar docum. Pt. un partaj voluntar prin care ea imi cedeaza cota ei din casa ,si pe care ea o sa il semneze NUMAI DUPA CE NOI RENUNTAM IN FAVOAREA EI LA TRIBUNAL.Pe 18 sept.2012 avem termen.
Intrebarea mea la d-voastra este: Cum ma pot asigura eu ca ea va mai merge la notar cu mine dupa ce noi renuntam in tribunal pt. ea?
Dupa tot circul pe care l-a facut si la succ,si la primul termen la tribunal ma astept la orice de la ea.
Mii de scuze daca v-am plictisit cu postarea prea lunga , multumesc anticipat pt. orice sfat primit !
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:07, 7 Septembrie 2012
Din cate inteleg in prezent dvs. detineti in proprietate 3 / 4 din averea parintilor iar sora 1/4 din avere.
Nu inteleg la ce anume trebuie sa renutati.
Situatia este simpla prin intelegere amiabila la iesirea din indiviziune ( adica la stabilirea a ce anume este in proprietatea dvs. si a surorii ) aceasta va avea in proprietate locul din camp si restul averii va revine in proprietate prin hotararea data de instanta cu privire la iesirea din indiviziune.
Nu faceti nici o renuntare la nimic pentru ca nu este cazul.
Daca sora nu accepta pe cale amiabila atunci cereti jedecatorului sa se pronunte in modul in care considerati ca este corect pentru dvs. Avand in vedere ca detineti o cota mai mare decat sora instanta poate sa se pronunte in favoarea dvs.
revin cu clarificari.
in acest moment eu detin 3/4 ,iar sora cea mica 1/4 DIN LOCUL DE CASA (800mp)SI DIN CASA .
Terenul din camp(5000mp-pt. care nu putem face cadastru pe motiv ca nu exista puncte de reper , harti etc, etc) il detinem toate 4 surorile cf. certif. de mostenitor.
De aceea nu putem rezolva la notar tot.
Deci , la tribunal(repet, pt. ca nu putem face cadastru-asta spune primaria resp.), trei dintre surori renunta la cota lor din cei 5000mp din camp , acest teren ramanand celei mici , DUPA CE NOI RENUNTAM la tribunal sora cea mica merge cu mine la notar pt. a semna un partaj voluntar in favoarea mea la 1/4din casa si terenul de sub casa (cota ei cf, certif. de mostenitor).
Solutia data de d-voastra am propus-o inca de la inceput, era simplu,rapid si civilizat daca exista intelegere,dar intotdeauna cea mica a fost Gica contra ,desi i-am oferit mai multe variante(bani, 200mp in curtea parinteasca, terenul din camp)
Acum am multe motive sa cred ca vrea sa-mi traga teapa,adica noi sa renuntam la cei 5000mp din camp, iar ea sa plece linistita acasa fara sa mearga la notar sa semneze partajul (nici cu forta nu o pot duce-nu e legal!).
Imi fac griji pt. ca m-am umplut de datorii cu spitalizarile tatei,inmormantare,parastase,succesiune, cadastru la casa, nu a contribuit nimeni cu absolut nimic, nici macar la documentatia de la tribunal unde este interesul ei(taxe de timbru, cert.fiscale,impozite, transportul celor doua surori care renunta, tot eu am platit)
Pot face prin notar o procura sau ceva prin care ea sa se oblige sa semneze partajul dupa ce noi semnam tranzactia la tribunal?
In cazul in care noi cedam la tribunal in favoarea ei si ea refuza sa mearga la notar ce mai pot face sa evit un proces luung si costisitor in care sa-i cer despagubire de la toate cheltuielile si chinul indurat de mine(pt. cine are batrani in grija stie ce inseamna. pampersi, spitalizari,etc)
Astept sfaturi, va rooog !
Multumesc !
Trebuie sa siti ca orice tranzactie se poate face si la notar.
Mostenirea este acceptata deci nu se mai poate renunta la mostenire. Surorile nu mai pot renunta la cota lor decat facand un act de donatie.
Daca tot sunteti la Tribunal sora sa renunte in acelasi proces la cota ce ii revine din casa se discuta acelasi act de proprietate nu vad de ce sa platiti de doua ori. Platiti taxa la Tribulal si apoi alta la notar cand la tribunal rezolvati ambele probleme.
Daca este primul termen de judecata solicitati prin precizari ca instanta sa se pronunte asupra ambelor renuntari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract nerecunoscut de un mostenitor Buna ziua tuturor ! Am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat competent.. parintii nostrii (suntem patru surori)au construit in 1962 o casa pe un teren primit ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza mai corect si mai ieftin? coman maria coman maria buna ziua tuturor! Revin la d-voastra cu speranta ca ma veti ajuta cu sfaturi si de aceasta data! Situatia este urm.(explicata pe scurt si sper cat mai ... (vezi toată discuția)
Fereste-ne doamne de prieteni si de rude(doar de cele rele),de dusmani ne aparam singuri ! ContSters93741 ContSters93741 Buna ziua tuturor! Va rog frumos sa ma sfatuiti cum sa procedez in urm.situatie: Parintii mei au construit o casa in 1962 pe un teren de 800mp pe care li ... (vezi toată discuția)