avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... fereste-ne Doamne de prieteni si de rude(doar de cele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

fereste-ne Doamne de prieteni si de rude(doar de cele rele),de dusmani ne aparam singuri !

Buna ziua tuturor!
Va rog frumos sa ma sfatuiti cum sa procedez in urm.situatie:
Parintii mei au construit o casa in 1962 pe un teren de 800mp pe care li l-au dat bunicii tatalui meu. Acest teren este cuprins si astazi in titlul de proprietate dupa defunctul Gheorghe(bunicul).Acest titlu contine 25000mp pamant care trebuie impartit intre 5 frati(tata si cei patru frati ai sai).Noi suntem 4 surori(toate in viata). La moartea mamei mele,in 1982,sora cea mare a renuntat in favoarea noastra,a celorlalte 3 surori minore atunci.Deci- tata detine o casa pt care are rol si terenul de sub casa pt. care trebuie sa faca succesiunea cu fratii lui(teren pe care l-a stapanit din 1962 nestingherit de nimeni)
Tinand cont de starea precara a sanatatii lui si a casei ce trebuie renovata urgent, tata vrea sa-mi treaca acea casa si terenul respectiv pt,a ingriji si de el dar si casa.Intrebarile mele sunt:
1) ce solutii ne dati pt. teren(stiu ca ar trebui sa mergem in instanta dar toti fratii refuza si e ft,ft anevoios drumul- neintelegeri asupra loturilor,lipsa banilor, mostenitori plecati din tara,multe loturi mici in camp pt.masurarea carora nu exista pct. de reper...).
Sincer,ma tem si pt.tata care are 75 ani,si surorile mele abia asteapta sa-mi sara in cap pt.mostenire desi stie un sat intreg ca eu il ingrijesc !
Am incercat varianta ctr. de vz-cump de la ei toti mostenitorii din titlu catre mine (pt cei 800 mp de sub casa)dar m-am lovit de un zid de rea vointa(asa m-ar fi costat numai pe mine).
2) daca reusim cumva cu terenul cu cat ar trebui sa despagubesc eu surorile(pe certificatul de mostenitor dupa mama scrie ;-“casa construita pe teren proprietatea sotului de la parintii sai”). Este necesara o alta evaluare a casei sau este valabila valoarea(26666.77 lei) de pe acel certificat fiscal de la primarie eliberat in luna mai a.c(pt. dosarul pe care intentionam sa-l inaintez tribunalului pentru iesirea din indiviziune)
Concret,legal,pt despagubirea surorilor ,se calc. valoarea teren+casa sau numai val.casei tinand cont ca pt. teren nu a avut rol cat a trait mama ?
3)cum ma sfatuiti sa ma pun la adapost legal de surorile mele,pt.situatia in care tata se stinge inainte de finalizarea procesului?
Cu speranta ca voi primi raspuns,va multumesc si va doresc tuturor sanatate si prieteni,rude binevoitori !

Cel mai recent răspuns: Amza Monica , Avocat 00:13, 26 Iunie 2009
Complicat...... daca are rol (din ce an) poate o actiune in constatare cu temei uzucapiune, parat fiind Localitatea reprezentata de institutia primarului prin primar . Poate va tine cine stie..... ar fi una din solutii. Sau solicitati anexa 5 si 6 de la primarie in temeiul legii cadastrului dupa ce aveti o schita de plan de situatie facuta de un cadastrist ( cu aceste acte se poate vinde un imobil la notariat)

Pentru casa....daca tatal are acte de proprietate pentru aceasta casa.... se poate face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere in favoarea d-voastra.
Pentru teren..... discutabil. Se poate incerca o aciune in constatarea prescriptiei achizitive (uzucapiune) dar.... fiind coproprietari se pot ridica niste probleme de inadmisibilitate.
Va sfatuiesc sa mergeti cu toate actele la un avocat care sa va consilieze, chiar daca pentru acest fapt trebuie sa platiti un onorariu. Este destul de greu de discutat problema d-voasta fara acte in fata. :luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea locului de casa din titlu de proprietate ContSters93741 ContSters93741 Buna ziua tuturor ! Am disperata nevoie de ajutor in rezolvarea urm.situatii : exista un titlu de proprietate dupa bunicul (din partea tatei )pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Cand esti bun esti luat de prost-mi se potriveste DUMITRUFLORICA DUMITRUFLORICA Buna ziua tuturor! Am din nou nevoie de sfatul d-voastra in urm.situatie:(incerc sa fiu cat mai scurta !) Suntem patru surori, mama a murit in 1982, tata in ... (vezi toată discuția)
Stabilirea dreptului de proprietate cand 3 dintre cei 4 mostenitori nu au avut grija de mostenirea lor. aly_yoana aly_yoana In 1998, in urma decesului bunicii mele. prin succesiune, au fost stabiliti 4 mostenitori, toti frati, fiecare fiindu-le stabilite cote parti egale din casa si ... (vezi toată discuția)