OUG nr. 28/2008 Art. I. - Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
2. La articolul 32, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Orice persoană subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, instituţia publică şi instituţia publică locală, care are organizată o entitate, cu sau fără personalitate juridică, la altă adresă decât sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizează venituri din salarii, are obligaţia să solicite înregistrarea fiscală a entităţii respective, ca plătitoare de salarii şi de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui rază teritorială se află adresa unde se desfăşoară efectiv activitatea acelei entităţi. Solicitarea se face în termen de 30 de zile de la data înfiinţării, pentru entităţile nou-înfiinţate. Organul fiscal are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la înregistrarea fiscală, să transmită o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală primarului unităţii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucureşti în a cărei/cărui rază teritorială îşi desfăşoară efectiv activitatea entitatea respectivă. Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea astfel încât aceasta să reflecte impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat, reţinut şi virat, pe fiecare entitate care intră sub incidenţa prezentului alineat."
____________________________
PUNCT DE LUCRU Potrivit Legii 31/1990 privind societatile comerciale, deschiderea unui punct de lucru se hotaraste de catre AGA. Hotararea AGA se depune la ORC in a carui raza teritoriala isi are sediul societatea, insotita de o copie dupa dovada spatiului (act de proprietate, contract de inchiriere, contract de comodat, accept in spatiu), extrasul de carte funciara sau copie dupa actul de detinere a spatiului de catre proprietar si o cerere, formular tip eliberat de registru. In cazul in care la punctul de lucru respectiv se doreste autorizarea anumitor activitati, se depune si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul cunoaste si respecta prevederile legislatiei si ale reglementarilor generale si specifice din domeniile: sanitar, protectiei mediului, prevenirii si stingerii incendiilor, sanitar-veterinar si protectiei muncii pentru activitatile respective. Dupa inregistrarea la ORC, contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent, in termen de 30 de zile, infiintarea sediului secundar. Declaratia privind sediile secundare, formular aprobat prin Ordinul MF nr.1329/2004 se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului care le infiinteaza, insotita de copii dupa dovada inregistrarii la ORC, dupa hotararea AGA de infiintare a punctului de lucru, dovada de spatiu si codul unic de inregistrare. In cazul in care punctul de lucru infiintat este in alt sector/judet fata de sediul social al societatii si la punctul de lucru respectiv numarul angajatiilor este mai mare sau egal cu cinci, declararea punctului de lucru se face prin completarea formularului 060 „Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru sediile secundare“. Pentru punctul de lucru respectiv se obtine un cod unic de inregistrare fiscala pe care se va declara si vira impozitul pe veniturile din salarii pentru salariatii inregistrati pe acel punct de lucru.