Da. Cu ocazia inventarierii anuale la 31.12.2011. completati numai valoric registrul inventar in ordinea posturilor din bilantul societatilor comerciale, pe baza listelor de inventariere, a proceselor-verbale de inventariere si a situatiilor analitice, dupa caz, adapand formatul Registrului inventar in scopul prezentari elemnetelor inventariate din patrimoniul intreprinderii individuale la data inchderii exercitiului financiar.
Legea contabilitatii la art. 7 alin1) mentioneaza obligativitatea efectuarii inventarierieii de catre
(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.
(2) Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, precum si persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au, de asemenea, obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si, dupa caz, contabilitatea de gestiune.
(3) Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul în strainatate, care apartin persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), cu sediul sau domiciliul în România, precum si subunitatile fara personalitate juridica din România care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
Persoanele prevazute la art. 1 au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ si de pasiv detinute la începutul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor, în cazul fuziunii sau încetarii activitatii, precum si în alte situatii prevazute de lege.
O intreprindere individuala (II), este un amestec între SRL şi PFA, introduse ca noutate în legislaţia comercială românească, prin Ordonanţa 44/2008,
O II mai trebuie să deţină un Registru inventar, cu toate mijloacele fixe numite şi active mobilizate, pe care le utilizează în desfăşurarea activităţii.
Chiar daca contabilitatea este in partida simpla conf OMFP1040 / 2004 contribuabilii au obligatia sa efectueze inventarierea generală a patrimoniului: la începutul activitătii; cel putin o data pe an; la încetarea activitătii, precum si în alte situatii prevăzute de lege.Inventarierea se face în conformitate cu normele privind organizarea si efectuarea inventarierii, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Ordinul care reglementeaza inventarierea este OMFP 2861/2009 care mentioneaza la art1 alin 2 ca prevederile se aplica de :
(2) Prevederile prezentului ordin se aplica de catre persoanele juridice prevazute la art.
1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, denumite în continuare entitati.
(3) Persoanele care obtin venituri din activitati independente si sunt obligate, potrivit
legii, sa organizeze si sa conduca evidenta contabila în partida simpla aplica prevederile
prezentului ordin.
Raspunsul este ca sunteti obligati sa efectuati inventarierea.