avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... am cumparat o bucata de pamant iar in contract am ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

am cumparat o bucata de pamant iar in contract am gresit satul

Am cumparat o bucata de pamant iar in contractul de vanzare cumparare a intervenit o eroare. Pamantul se afla in com. Pestisani , sat. Bradiceni iar in contract scrie ca este in com. Pestisani sat. Pestisani (eroarea se datoreaza cadastrului). Dupa 1 luna, cand am vrut sa unesc doua cadastre am constatat neregula. M-am dus la notar si acesta mi-a spus ca trebuie sa rectific cadastrul si sa modific cartea funciara, lucruri pe care le-am facut, iar dupa acest pas ar trebui sa vin cu fostul prorpietar la notar din nou pentru o incheiere notariala sau cam asa ceva.
Doresc sa stiu daca este nevoie neaparat si de prezenta fostului proprietar din moment ce proprietar acum sunt eu?
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 09:30, 14 Octombrie 2008
Este vorba despre o eroare distructiva de vointza ...o error in corpore , o eroare asupra identitatii obiectului , care atrage nulitatea absoluta a actului respectiva .
Aceasta cauza de nulitate absoluta poate fi invocata de orice persoana interesata , chiar de instanta , din oficiu.
In fatza notarului public este necesara si prezenta fostului proprietar pt a exista acordul de vointza al acestuia necesar in vederea intocmirii incheierii de rectificare.
Nu este nicio eroare distructivă de voinţă. Cumpărătorul a cumpărat exact ceea ce a dorit să cumpere. E o simplă eroare materială, rectificabilă prin încheierea de rectificare a notarului public.

Abia dacă ar fi crezut că va dobîndi un teren în Brădiceni, în timp ce vînzătorul era convins că vinde un teren în Pestişani, ar fi intervenit eroarea obstacol. Dar, în cazul de faţă, amîndoi au avut în vedere acelaşi teren, situat în Brădiceni.

Dovada este aceea că documentaţia cadastrală a fost rectificată (din eroare, terenul a fost trecut în documentaţie ca fiind situat administrativ în altă localitate) urmînd să se facă şi rectificarea contractului autentic prin încheiere.

Liviu S.Bordaş
N-am fost atenta .Am crezut ca ambii au avut in vedere alt teren .
Mergeti si incheiati un alt contract de vanzare cumparare la notariat ca si cum nu ar fi fost incheiat altul , deoarece cel pe care il aveti in momentul de fata este lovit de nulitate absoluta.
Sigur este necesara si prezenta proprietarului ( vechiului proprietar).
elladomi a scris:

Mergeti si incheiati un alt contract de vanzare cumparare la notariat ca si cum nu ar fi fost incheiat altul , deoarece cel pe care il aveti in momentul de fata este lovit de nulitate absoluta.
Sigur este necesara si prezenta proprietarului ( vechiului proprietar).



O motivare, un izvor al acestei nulităţi absolute?

Iar cu actul iniţial, deocamdată apt să producă efecte juridice pînă la constatarea nulităţii absolute, ce se întîmplă? Ori nulitatea absolută e un soi de panaceu care acţionează de la sine? Un soi de burete care şterge urmele? Ca şi cum nici nu ar fi existat?

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Indreptare erorare materiala - lipsa unitatea de masura (ha) din hotarare judecatoreasca laur_craiova laur_craiova Buna ziua ! Sunt nou pe acest forum si nici nu am pregatire juridica. Intentionez sa cumpar un teren intr-o comuna de langa Craiova. Am facut deja la notar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! in actul de vânzare-cumpărare al locuinței părinților ... Iulian2604 Iulian2604 Bună ziua! In actul de vânzare-cumpărare al locuinței părinților s-a strecurat o greșeală, apre parcela 1, cv10 (așa cum precizează, incorect, și ... (vezi toată discuția)
Rectificare , indreptare materiala a erorii ENGFULL ENGFULL intr-un contract de vanzare -cumparare a intervenit o eroare ( in exemplarul cumparatorului doar ) legata de numele cumparatorului in loc de \"neculina\" cum ... (vezi toată discuția)