avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate anula succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate anula succesiunea

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
In 1980 a murit bunicul meu, mostenitori au fost tatal meu si sora lui.
S-a dezbatut mostenirea si sora lui a renuntat ( cu declaratie inregistrata) in favoarea bunicii ramanand mostenitori tatal meu cu cota de 3/8 si bunica mea cu cota 5/8.
In 1990 a decedat sora tatalui si in 1996 a decedat si bunica.
In urma decesului bunicii s-a dezbatut mostenirea si a ramas unic mostenitor tatal meu.
Acum fiica sorei tatalui care e nascuta in 1978 doreste si ea jumatate din mostenire si a deschis proces prin care vrea sa anuleze veccea succesiune.
Ce sanse credeti ca are si ce credeti ca trebuie facut.
Acum 3 ani a decedat si tatal meu dar inca nu am facut succesiunea dupa tata.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 14:11, 22 Decembrie 2011
Nu are sanse. 1. pentru ca nu are calitate succesorala fiind indepartata de la mostenire de tatal dvs. si 2. chiar daca ar fi avut dreptul, nu a acceptat mostenirea in termen.

Grabiti-va si faceti succesiunea dupa tata, acum veti plati in plus si un impozit de 1% pentru ca o realizati dupa 2 ani de la deces.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Scuze, am gresit mai sus. Fiica sorei tatalui este nascuta in 1988 nu 1978.
Cand s-a dezbatut mostenirea dupa bunica avea 8 ani. Si a deschis proces prin care vrea sa anuleze certificatul de mostenitor din 1996 deoarece atunci era minora si considera ca are si ea dreptul la mostenire.
Sora tatalui a renuntat la mostenire la succesiunea dupa bunicul in 1980. In succesiunea din 1996 a fost trecut unic mostenitor tatal meu.
La succesiunea din 1996 aveau drept si copiii sorei tatalui daca aceasta era decedata si renuntase la partea ei in favoarea bunicii in 1980?
Multumesc!
In mod normal si fata ar avea drepturi, fiind copil de fiica predecedata, pentru ca matusa dvs nu a renuntat decat la mostenirea dupa tatal ei si ar fi trebuit ca minora de atunci sa vina la mostenire prin reprezentare. Ea trebuia fiind minora sa fie reprezentata de tutore la mistenire si acesta sa accepte succesiunea sub beneficiu de inventar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat mostenitor aryana_99 aryana_99 Buna ziua! As vrea sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez in urmatoarea problema. Este vorba de o mostenire, mostenire din partea familiei tatalui meu. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)