avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat mostenitor

Buna ziua!

As vrea sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez in urmatoarea problema. Este vorba de o mostenire, mostenire din partea familiei tatalui meu. Familia tatalui meu a fost formata din 4 membri, parinti si 2 copii (o fata, matusa mea, si tatal meu). Toti cei 4 membri sunt decedati.
Primul a murit bunicul meu, in 1980. S-a dezbatut mostenirea in acelasi an, bunicii revenindu-i ½ din casa + teren (aflate intr-un sat din judetul Bacau), si tatalui meu tot 1/2 , deoarece sora tatalui meu (matusa mea) a renuntat la partea ei in favoarea tatalui meu.
In 1990, matusa mea a decedat (la nasterea celui de-al 2-lea copil). Locuia in Bucuresti, nu a fost casatorita cu tatal copiilor ei, ba mai mult,… cand a decedat, cei din spital ne-au anuntat pe noi, nu pe concubinul ei. Cand parintii mei au ajuns in Bucuresti ptr a lua de la morga cadavrul… (noi fiind din Braila), nici nu au stiut unde sa il caute pe concubinul ei, ca sa il anunte vestea cea rea (nu locuia cu matusa mea).
In 1994 a decedat si bunica mea….la inmormantare a participat si tatal verisorilor mei, si a venit si la pomana de 40 de zile. Atunci a fost ultima data cand parintii mei l-au vazut pe tatal verisorilor mei. Cu acea ocazie, acesta, le-a transmis parintilor (verbal) ca el nu are nevoie de nimic, ca nu va veni de la Bucuresti la tara, si ca ei sa faca ce vor.
Pe baza acelor spuse, in 1996, tatal meu a mers la un notar din jud. Bacau, de unde a obtinut un certificat de mostenitor (unic mostenitor).
In 1996, verisorii mei aveau varstele: 6 ani, respectiv 9 ani.
Tatal meu, a decedat si el in 2009. Nu am dezbatut mostenirea inca…(si bine ca nu am facut-o).
Pe verisorii mei, eu i-am vazut o singura data, 1990, cand am mers la botezul celui mic. De atunci, nu i-am vazut, si nici la tf nu am vorbit. Niciodata.
Eu si fratele meu, toate vacantele de vara, pana la decesul bunicii noastre, le-am petrecut la ea. Chiar si dupa decesul ei, tot acolo petrecam vacantele. Iar parintii mei (tata fiind unicul ajutor ptr bunica), venau in concediu ptr a mai ajuta la treburile gospodaresti (cate nu sunt de facut la tara).
Acum… problema care a aparut, si ptr care va cer sfatul …: verisorii mei, ne-au dat in judecata (pe mine si fratele meu) ptr partea lor de mostenire. Ei cer anularea certificatului de mostenitor in care tatal meu e declarat unic mostenitor… Ce pot face eu? Ce sanse am daca ma opun? Ce sanse au ei de a castiga?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:44, 25 Mai 2012
Vor castiga procesul verisorii Dvs. Tatal Dvs. Trebuia sa declare la notariat ca exista doi mostenitori minori, descendentii matusii. Acestia fiind minori la acea data mostenirea se accepta sub beneficiu de inventar .
1) daca in 1980 v-a murit bunicul,iar 1/2 care le revenea tatalui tau impreuna cu matusa ta,ar trebui sa ai un act in care matusa ta a renuntat la partea ei in favoarea tatalui tau,dar cum succesiunea a fost acum 32 ani,nu stiu cum se proceda atunci ca nu aveau tehnologia asta de acum (imprimanta,xerox,calculatoare,etc) ptr a scrie ceva ca sa aveti dovada. Oricum cred ca notarul de atunci a specificat ca matusa ta a renuntat ptr ca trebuia si ea sa spuna la notar daca vrea sau nu partea ei.
2) 1/2 din averea bunicei dvs trebuia succesata atunci in 1994 intre tatal tau si matusa ta,dar cum matusa ta a decedat in 1990,partea aceea ii revine descendentilor matusii tale,adica veriisorii. ( deci au dreptul lor)
3) In final verisorii tai vor avea dreptul la 1/4 din toata averea lasata de bunicii tai,si cea de 1/4 o vor imparti intre ei. Daca cumva din 1990 si pana in prezent ati construit ceva pe acolo,sa aveti actele la indemana sa dovediti ca acele imobile a fost construite de catre dvs si tatal dvs dupa decesul matusii dvs. Asta ca dovada ca sa nu ceara verii tai si dreptul din cea ce ati construit.
Nu stiu ce a declarat tata la notar cand a facut certificatul de mostenitor, ... si eu eram neinteresata pe atunci ...aveam putin peste 18 ani.
Am fost la un avocat, care mi-a dat sanse de castig 100%. Daca retin bine, ca argumente a mentionat urmatoarele:
- verisorii mei, reprezentati de tatal lor (fiind minori) au acceptat tacit mostenirea in termen...
- nu si-au insusit nici un bun care a apartinut bunicei
- nu au contribuit cu nimic la pomeni, impozit, reparatii/imbunatatiri (gardul mai ales)
- nu au fost niciodata in 16 - 17 ani de la decesul bunicii ...
- exprimarea verbala a tatalui verisorilor mei, cum ca nu este interesat de nimic din ceea ce a apartinut bunicii .... (si matusa mea a renuntat la partea ei, in favoarea tatalui meu, la prima succesiune, dupa decesul tatalui lor<este mentionat acest lucru in certificatul de mostenitor>)
M-ar interesa daca argumentele expuse sunt destul de sufuciente si solide pentru a castiga procesul intentat de verii mei, ptr anularea certif. de mostenitor in care tatal meu este declarat ca fiind unic mostenitor.
Multumesc!
Dupa cele prezentate, credeti ca voi pierde procesul? Sau am sanse, precum imi spune dl. avocat?
Sau mai bine, cer parerea unui al 2-lea avocat?
Ms.
Procesul il puteti pierde si daca aveti dreptate, si daca aveti 3 avocati, nu doi.

Dar nu ati expus problema clar (ati si introdus multe detalii personale dar neinteresante pt caz: repoarat gardul, vacante la tara, botezul celui mic)

esentialul se afla aici, citez: "
S-a dezbatut mostenirea in acelasi an, bunicii revenindu-i ½ din casa + teren (aflate intr-un sat din judetul Bacau), si tatalui meu tot 1/2 , deoarece sora tatalui meu (matusa mea) a renuntat la partea ei in favoarea tatalui meu."

S-a facut certif de mostenitor atunci? Matusa a renuntat in scris la mostenire?

Daca da, verisorii n-au nicio sansa.

Certificatul de mostenitor din 1996 este dupa bunica, pentru tatal dv. , o mosteneste pe ea cu tot ce i-a ramas. Partea lui de 1/2 din 1980 ramane neatinsa (daca, cum spuneam, s-au facut acte atunci)

Matusa intra si ea in discutie aici, in 1996, fiind mostenitoare si ea a bunicii (pentru o cota de jumatate din jumatate, cat a primit bunica, adica un sfert) Ea fiind decedata la acea ora, sunt mostenitori reprezentanti verisorii. Ei au dreptul la acel 1/2 din ce avea bunica (1/4 din ce a avut bunicul).

Concubinul n-are nicio atributie, nefiind casatorit iese total din discutie.

Tatal dv n-avea niciun drept, in 1996 sa-i excluda pe veriosori, ei fiind mostenitori ai bunicii !!! (lasam la o parte ce a ramas de la bunicul in 1980) Fapta este destul de grava.

Cred ca veti castiga pentru 1980 (dupa bunicul, daca exista actul de renuntare al matusii) si veti pierde pe 1996.

Alte discuții în legătură

Se poate anula succesiunea nelutu252002 nelutu252002 Buna ziua, Am urmatoarea problema: In 1980 a murit bunicul meu, mostenitori au fost tatal meu si sora lui. S-a dezbatut mostenirea si sora lui a renuntat ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire IRMA-C IRMA-C in anul 1981 s-a facut succesiunea dupa bunicii mei decedati (1980) ;conform actului de mostenire ca mostenitori am ramas eu-nepot de fiu decedat(1977) ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata! partea 1. reprezentat de avocat sau nu?! Euionut123 Euionut123 Buna ziua! Bunicii din partea tatalui meu au avut un apartament dobandit in timpul casatoriei. Bunicii au avut doi copii: o fata (matusa mea F. si un baiat ... (vezi toată discuția)