avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat mostenitor

Buna ziua!

As vrea sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez in urmatoarea problema. Este vorba de o mostenire, mostenire din partea familiei tatalui meu. Familia tatalui meu a fost formata din 4 membri, parinti si 2 copii (o fata, matusa mea, si tatal meu). Toti cei 4 membri sunt decedati.
Primul a murit bunicul meu, in 1980. S-a dezbatut mostenirea in acelasi an, bunicii revenindu-i ½ din casa + teren (aflate intr-un sat din judetul Bacau), si tatalui meu tot 1/2 , deoarece sora tatalui meu (matusa mea) a renuntat la partea ei in favoarea tatalui meu.
In 1990, matusa mea a decedat (la nasterea celui de-al 2-lea copil). Locuia in Bucuresti, nu a fost casatorita cu tatal copiilor ei, ba mai mult,… cand a decedat, cei din spital ne-au anuntat pe noi, nu pe concubinul ei. Cand parintii mei au ajuns in Bucuresti ptr a lua de la morga cadavrul… (noi fiind din Braila), nici nu au stiut unde sa il caute pe concubinul ei, ca sa il anunte vestea cea rea (nu locuia cu matusa mea).
In 1994 a decedat si bunica mea….la inmormantare a participat si tatal verisorilor mei, si a venit si la pomana de 40 de zile. Atunci a fost ultima data cand parintii mei l-au vazut pe tatal verisorilor mei. Cu acea ocazie, acesta, le-a transmis parintilor (verbal) ca el nu are nevoie de nimic, ca nu va veni de la Bucuresti la tara, si ca ei sa faca ce vor.
Pe baza acelor spuse, in 1996, tatal meu a mers la un notar din jud. Bacau, de unde a obtinut un certificat de mostenitor (unic mostenitor).
In 1996, verisorii mei aveau varstele: 6 ani, respectiv 9 ani.
Tatal meu, a decedat si el in 2009. Nu am dezbatut mostenirea inca…(si bine ca nu am facut-o).
Pe verisorii mei, eu i-am vazut o singura data, 1990, cand am mers la botezul celui mic. De atunci, nu i-am vazut, si nici la tf nu am vorbit. Niciodata.
Eu si fratele meu, toate vacantele de vara, pana la decesul bunicii noastre, le-am petrecut la ea. Chiar si dupa decesul ei, tot acolo petrecam vacantele. Iar parintii mei (tata fiind unicul ajutor ptr bunica), venau in concediu ptr a mai ajuta la treburile gospodaresti (cate nu sunt de facut la tara).
Acum… problema care a aparut, si ptr care va cer sfatul …: verisorii mei, ne-au dat in judecata (pe mine si fratele meu) ptr partea lor de mostenire. Ei cer anularea certificatului de mostenitor in care tatal meu e declarat unic mostenitor… Ce pot face eu? Ce sanse am daca ma opun? Ce sanse au ei de a castiga?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:44, 25 Mai 2012
Sau, cred ca cel mai mult, v-am cerut parerea doar ptr a nu merge la un al 2-lea avocat, ptr a proba cele spuse de primul. Sotul meu mi-a spus ca avocatul m-a sfatuit sa nu fiu de acord cu anularea, pentru a merge la recurs cu el ... caci sigur voi pierde daca ma opun. Si nu are cunostinte juridice.
In curand va fi procesul ...daca voi mai avea nevoie de parerea dvs, m-as bucura sa mi-o oferiti.
Daca va veti declara de acord sau nu cu anularea certif de mostenitor asta nu prea are importanta, anularea o va face instanta daca constata ca sunt nereguli cu cel actual. Si dupa parerea mea cam sunt.
Dv veti fi citata si veti lua la cunostinta de hotararea instantei, bazata numai pe acte, dovezi, nu pe vorbe sau istorii privind telefonul anonim sau reparat gardul.
Mostenitorii tatal si matusa fiind descendenti directi, nu li se poate lua calitatea asta in niciun fel.
Singurele situatii cand matusa ar putea fi exclusa (si implicit verisorii) ar fi:
- a facut act scris de renuntare
- a atentat la viata celui mostenit

acceptarea sau nu in termen de 6 luni ca motiv de instrainare de la mostenire e foarte discutabil, matusa fiind decedata iar verisorii minori la data decesului bunicii, nu ar functiona.

Oricum, fapta tatalui dv de a ascunde existenta unor alti mostenitori este, daca nu ma insel, fapt penal.
Ei pot cere doar 1/4 din mostenire,adica jumatate din averea bunicii dvs. Concubinul NU are niciun drept,si NU este tutorele celor doi copii (verisorii dvs.).
Nu stiu daca puteti invoca faptul ca nu au venit la succesiune,avand in vedere ca aveau o varsta destul de frageda atunci.
@ aryana:

In opinia mea, avocatul consultat a avut partial dreptate. Invocarea faptului ca nepotii defunctei nu au acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la deces poate fi o strategie de succes.
Practic, acceptarea succesiunii ar fi trebuit facuta de tatal verisorilor dvs., fie expres, fie tacit, in termen de 6 luni de la deces. Atentie: verisorii aveau ambii sub 14 ani, deci nu aveau capacitate pentru a accepta singuri mostnirea.
Din comportamentul tatalui descris de dvs., rezulta indicii putenice ca succesiunea nu a fost acceptata de verisori (prin reprezentantul lor, tatal), nici expres, si nici tacit.
Atentie: discutiile despre tutore nu isi au locul aici, pentru ca minorii aveau un parinte in viata. Acel parinte, tatal, nu avea interese proprii in mostenirea bunicii defuncte. In aceste conditii, nu era cazul de tutore pentru minori, tatal putea si i-a .... "reprezentat in mod valabil" pe copii lui.

Pe de alta parte, certificatul de mostenitor dupa bunica, avand ca unic mostenitor pe tatal dvs. este nul pentru ca nu ii cuprinde pe nepotii de fiica ai defunctei. Asta se va constata aproape sigur de instanta de judecata
Certificatul de mostenitor ar putea fi valabil daca i-ar cuprinde pe nepotii defunctei ca ... renuntatori prin neacceptare mostenirii.
Adica: aproape sigur certificatul se anuleaza, insa ce se va intampla dupa asta ... nu e inca stabilit.

In alta ordine de idei, pare ca exlcuderea varilor dvs. de la mostenire a fost cel putin un concurs de imprejurari nefericite pentru ei (orfani de mama de mici, cu un tata care nu a vegehat prea atent la interesele lor financiare si care, mai rau, nu i-a sprijinit sa aiba legaturi cu familia materna. Ba din contra, si la o varsta cand oricum ei nu puteau decide nimic, si cand pesonalitatea si viata lor s-au format cum s-a putut. Nu ma mir ca acum nu au nici un fel de sentimente fata de rudele materne, si nici nu stiu cum sa ... abordeze diplomatic o problema...).
Dvs. mai trebuie sa stiti si ca mostenirea (= transmiterea averii unui mort catre unii vii, ca mortu' n-o poate lua cu el), nu are la baza decat simpla legatura de rudenie intre defunct si cei vii. Mostenirea nu se bazeaza nici pe cat s-au iubit de tare defunctul cu mostenitorii, nici daca s-au ajutat reciproc, nici daca au gospodarit impreuna.
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula succesiunea nelutu252002 nelutu252002 Buna ziua, Am urmatoarea problema: In 1980 a murit bunicul meu, mostenitori au fost tatal meu si sora lui. S-a dezbatut mostenirea si sora lui a renuntat ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire IRMA-C IRMA-C in anul 1981 s-a facut succesiunea dupa bunicii mei decedati (1980) ;conform actului de mostenire ca mostenitori am ramas eu-nepot de fiu decedat(1977) ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata! partea 1. reprezentat de avocat sau nu?! Euionut123 Euionut123 Buna ziua! Bunicii din partea tatalui meu au avut un apartament dobandit in timpul casatoriei. Bunicii au avut doi copii: o fata (matusa mea F. si un baiat ... (vezi toată discuția)