Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema:
Locuiesc intr-o casa din care mi s-a vandut de proprietar(bunic) ½.Arata ca 2 case cu curte comuna.Bunicul a murit,sotia traieste,nu exista mostenitori ascendenti sau colaterali doar in linie descendenta cum urmeaza :
1.O fiica decedata
2.Doua nepoate de la fiica din care una decedata,cea in viata eu.
3.2 stranepoate fiicele mele si alta stranepoata minora fiica nepoatei decedate care a fost infiiata de bunic .
Dupa moartea bunicului, sotia a fost decazuta din drepturi datorita varstei si bolii de o ruda care e tutore acum pt nepoata.
As vrea sa stiu ce cota parte ii revine nepoatei infiiate din proprietatea bunicului si daca o poate vinde altcuiva avandu-se in vedere ca este o casa cu curte si dependinte comune.
Desi nu sunt jurist ci contabil,am citit prin diverse coduri cum ca eu as intra la 1/3 din cealalta jumatate de casa.E corect ?Problema mea este ca am investit f multi bani in jumatatea de casa care mi-a fost vanduta si nu as vrea sa am surpriza sa-mi bage straini in casa prin vanzare
Poate tutorele sa-mi vanda cota parte ce-i revine nepoatei din casa ?Ce inseamna autoritate tutelara ?Primaria ?
Va multumesc
Chiar daca a fost decazuta din drepturi, sotia supravcietuitoare vine la mostenire cu cota de 1/4, in concurs cu dv. si stranepoata infiata cu care veti partaja diferenta de 3/4 din jumatate din casa.Daca ati adus multe imbunatatiri imobilului, cu ocazia iesirii din indiviviziune se tine seama de acest lucru. Cota parte a stranepoatei poate fi instrainata insa dv. aveti un drept de preferinta incontestabil, mai ales ca iesirea din indiviziune va putea avea loc prin includerea si celeilalte jumartati In lotul dv. urmind a desoagubi pe ceilalti mostenitori. Tutorlele nu poate face acte de dispozitie in numele minorei decit cu avizul autoritatii tutelare aduca de serviciul din cadrul Primariei care vegheaza asupra celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau in situatii speciale.
Va multumesc pt consultatii.
Nu inteleg nepoata cum poate vinde altcuiva o camera din 3 camere cat are casa daca pretul meu nu-i convine.La noi Primaria este comunala mai toti angajatii sunt necalificati si este un calvar sa obtii orice hartie,nu exista birou de avocatura decat la multi km distanta.
asa cum v-a spus si colegul meu, nepoata va mosteni o cota indiviza din casa (3/8 din masa succesorala, respectiv 3/16 din casa - asta in conditiile in care in masa succesorala intra cota de 1/2 din casa, pentru ca nu stim daca si bunica este proprietara sau nu) deci nu o camera sau o parte delimitata a casei. Dupa dezbaterea succesiunii veti fi coproprietare asupra casei, iar nepoata prin reprezentantul ei legal, cu acordul Autoritatii tutelare, va putea instraina cota ei indiviza din casa. Asta teoretic... pentru ca in practica e greu de gasit un cumparator pentru o cota indiviza, aparent dvs ati fi singurul cumparator interesat asupra celorlante cote-parti din casa, pentru a va intregi dreptul de proprietate. Din aceasta cauza va explicat colegul meu despre situatia iesirii din indiviziune, in care veti putea cere atribuirea casei in conditiile in care ii despagubiti pe ceilanti coproprietari pentru cota lor.
Ideal ar fi sa discutati cu bunica si cu tutorele nepoatei, iar in conditiile in care exista posibilitatea intelegerii, sa va adresati unui birou notarial apropiat. In cazul in care nu aveti sanse sa gasiti o cale de intelegere va trerbui sa va consultati cu un avocat.