Daca cel de-al treilea fiu a infiat fata inainte de a deceda, atunci il mosteneste, chiar daca rudele nu doresc acest lucru. Asadar cota de mostenire a acestuia se imparte intre sotia lui (care ia 1/4) si fiica (3/4). Presupun ca si sotia lui este in prezent decedata, insemnand ca fiica lui infiata a mostenit intreaga cota a tatalui sau (cel de-al treilea fiu), adica 1/3 din masa succesorala a bunicilor.
Problema primei fiice (sora tatalui Dvs care a primit dota) este mai complicata. In primul rand, sper ca am inteles bine ca nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma bunicilor dvs., pentru ca altfel s-ar schimba datele problemei pe care o voi detalia in continuare. In al doilea rand, nu ati precizat daca dota a fost acordata la notar, insa voi presupune acest lucru. Daca aceasta donatie a terenului din anul 1955 nu a purtat o mentiune expresa ca „este scutita de raport”, atunci aceasta fiica trebuie obligata la raportul liberalitatii ce i-a fost facuta de catre parintii ei. Acest lucru trebuie cerut neaparat prin intampinarea la actiunea de partaj introdusa de cele doua mostenitoare, pe care trebuie sa o depuneti instantei cu minim 5 zile libere inaintea primului termen (adica 7 zile daca numarati si ziua termenului si pe cea cand depuneti intampinarea). Daca nu formulati intampinare in acest termen sunteti decazut din dreptul de a formula aparari si ridica exceptii. Prin raportul liberalitatii facute de bunici fiicei se intelege readucerea efectiva a respectivului teren primit cu titlu de dota la masa succesorala si apoi impartirea intregii mase succesorale intre mostenitori, in acest caz intre dvs, fiica adoptata si sora tatalui dvs (ce primise dota). De la regula raportului imobilelor in natura exista exceptia cand imobilul a fost instrainat sau ipotecat deja - atunci raportul se face prin luare mai putin (in valoare) de catre sora tatalui dvs din restul masei succesorale care i s-ar cuveni. Asadar aceasta fiica a bunicilor defuncti are dreptul la 1/3 din intreaga masa succesorala a bunicilor (ceea ce poate insemna mai putin sau mai mult decat ce a primit ca zestre, in functie de valoarea terenului si a restului imobilelor lasate mostenire).
In intampinare mai trebuie sa precizati ca extinderile si imbunatatirile au fost facute casei din fondurile proprii tatalui dvs si sa invocati accesiunea imobiliara artificiala, in sensul ca dreptul de proprietate asupra casei batranesti l-a dobabdit tatal dvs in patrimoniul propriu prin incorporarea efectiva a acestor bunuri in noua cladire pe care a edificat-o. Astfel veti solicita sa nu fie inclusa in masa succesorala intreaga casa sau, cel putin, acele extinderi noi.
Din pacate nu va pot sfatui sa invocati uzucapiunea printr-o cerere reconventionala, deoarece ar fi trebuit sa treaca peste 30 de ani de la decesul bunicilor si de cand cand tatal dvs (si apoi dvs) sa fi fost inscris sigur pe rolul fiscal. Probabil cele doua reclamante au fost sfatuite de un avocat sa introduca aceasta actiune pentru a intrerupe acest curs al prescriptiei achizitive de 30 de ani chiar in al 27-lea an.
De asemenea, si constatarea dreptului de creanta asupra succesiunii constand in cheltuielile de inmormantare efectuate de tatal dvs consider ca este tardiv sa o solicitati acum, pentru ca termenul de prescriptie al datorarii oricarei sume este de 3 ani de la data efectuarii lor. Cu toate acestea, daca mai sunteti in termen, puteti sa le solicitati pe toate, chiar daca este probabil sa va fie respinse cererile.
Va sfatuiesc sa apelati totusi la un avocat, pentru ca este pacat sa primiti mai putin decat ce aveti dreptul doar pentru ca nu veti sti exact ce sa solicitati si ce probe sa administrati.