avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu casa parinteasca

Terenul intravilan al bunicilor a fost impartit in doua in jurul anului 1955: o parte fiicei lor ca dota la casatorie, cealalta parte fiind casa(2 camere + acareturi) plus terenul aferent in care locuiau bunicii si familia mea,tatal meu fiind fiul lor. Intre timp casa a fost modificata de parintii mei(acum are 4 camere + o alta constructie formata din bucatarie cu 2 camere).Fiul mijlociu a plecat din localitate la varsta de 20 de ani,a locuit la oras,nu a avut copii in timpul casatoriei si a decedat cu 2 ani inaintea decesului ultimului bunic. Sotia acestuia,a fiului mijlociu, a infiat o nepoata din partea surorii ei dupa ce a murit unchiul meu; noi consideram ca aceasta fata infiata nu are nici un grad de rudenie cu noi.Avem dreptate? Ultimul bunic a decedat in 1979 (cheltuielile de inmormantare si parastasele au fost suportate de parintii mei), iar la primarie inscris in rol a fost fiul acestuia (tatal meu). S-au platit toate taxele si impozitele aferente acestor ani de catre parintii mei, dar act de proprietate pe casa nu exista. Parintii mei au decedat, ultimul in 1995 (mama), eu si fratele meu fiind mostenitori (eu am 51 de ani). Fiica bunicilor mei impreuna cu nopoata infiata ma dau in judecata acum pentru iesirea din indiviziune. Ea primind partea ei prin dota la casatorie, mai are vreun drept la casa parintilor mei? Daca da, cat? Dar nepoata infiata? Ce acte imi trebuie pentru a merge in instanta, acolo unde am fost chemat? Va multumesc pentru intelegere si ajutor.
Cel mai recent răspuns: dragoshh85 , utilizator 18:11, 11 August 2006
Daca cel de-al treilea fiu a infiat fata inainte de a deceda, atunci il mosteneste, chiar daca rudele nu doresc acest lucru. Asadar cota de mostenire a acestuia se imparte intre sotia lui (care ia 1/4) si fiica (3/4). Presupun ca si sotia lui este in prezent decedata, insemnand ca fiica lui infiata a mostenit intreaga cota a tatalui sau (cel de-al treilea fiu), adica 1/3 din masa succesorala a bunicilor.
Problema primei fiice (sora tatalui Dvs care a primit dota) este mai complicata. In primul rand, sper ca am inteles bine ca nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma bunicilor dvs., pentru ca altfel s-ar schimba datele problemei pe care o voi detalia in continuare. In al doilea rand, nu ati precizat daca dota a fost acordata la notar, insa voi presupune acest lucru. Daca aceasta donatie a terenului din anul 1955 nu a purtat o mentiune expresa ca „este scutita de raport”, atunci aceasta fiica trebuie obligata la raportul liberalitatii ce i-a fost facuta de catre parintii ei. Acest lucru trebuie cerut neaparat prin intampinarea la actiunea de partaj introdusa de cele doua mostenitoare, pe care trebuie sa o depuneti instantei cu minim 5 zile libere inaintea primului termen (adica 7 zile daca numarati si ziua termenului si pe cea cand depuneti intampinarea). Daca nu formulati intampinare in acest termen sunteti decazut din dreptul de a formula aparari si ridica exceptii. Prin raportul liberalitatii facute de bunici fiicei se intelege readucerea efectiva a respectivului teren primit cu titlu de dota la masa succesorala si apoi impartirea intregii mase succesorale intre mostenitori, in acest caz intre dvs, fiica adoptata si sora tatalui dvs (ce primise dota). De la regula raportului imobilelor in natura exista exceptia cand imobilul a fost instrainat sau ipotecat deja - atunci raportul se face prin luare mai putin (in valoare) de catre sora tatalui dvs din restul masei succesorale care i s-ar cuveni. Asadar aceasta fiica a bunicilor defuncti are dreptul la 1/3 din intreaga masa succesorala a bunicilor (ceea ce poate insemna mai putin sau mai mult decat ce a primit ca zestre, in functie de valoarea terenului si a restului imobilelor lasate mostenire).
In intampinare mai trebuie sa precizati ca extinderile si imbunatatirile au fost facute casei din fondurile proprii tatalui dvs si sa invocati accesiunea imobiliara artificiala, in sensul ca dreptul de proprietate asupra casei batranesti l-a dobabdit tatal dvs in patrimoniul propriu prin incorporarea efectiva a acestor bunuri in noua cladire pe care a edificat-o. Astfel veti solicita sa nu fie inclusa in masa succesorala intreaga casa sau, cel putin, acele extinderi noi.
Din pacate nu va pot sfatui sa invocati uzucapiunea printr-o cerere reconventionala, deoarece ar fi trebuit sa treaca peste 30 de ani de la decesul bunicilor si de cand cand tatal dvs (si apoi dvs) sa fi fost inscris sigur pe rolul fiscal. Probabil cele doua reclamante au fost sfatuite de un avocat sa introduca aceasta actiune pentru a intrerupe acest curs al prescriptiei achizitive de 30 de ani chiar in al 27-lea an.
De asemenea, si constatarea dreptului de creanta asupra succesiunii constand in cheltuielile de inmormantare efectuate de tatal dvs consider ca este tardiv sa o solicitati acum, pentru ca termenul de prescriptie al datorarii oricarei sume este de 3 ani de la data efectuarii lor. Cu toate acestea, daca mai sunteti in termen, puteti sa le solicitati pe toate, chiar daca este probabil sa va fie respinse cererile.
Va sfatuiesc sa apelati totusi la un avocat, pentru ca este pacat sa primiti mai putin decat ce aveti dreptul doar pentru ca nu veti sti exact ce sa solicitati si ce probe sa administrati.
Multumesc pentru raspuns. Am apelat la un avocat si sper sa iasa bine. Multumesc inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire leonardy44 leonardy44 Buna seara! care sunt cotele de impartire din punct de vederere legal in urmatoare situatie: -proprietarii de teren agricol au decedat; -nu s a facut ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi la succesiune are fata surorii mele care este infiata de parintii mei ? Elena Popovici Elena Popovici Buna ziua! Cand sora mea a decedat acum 20 de ani fata acesteia a fost infiata de parintii mei. Acum parintii mei au decedat si trebuie sa impartim curtea si ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)