avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatoriu fondul de rulment?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatoriu fondul de rulment?

Buna ziua,
O cunostinta de a mea are cateva asa zise nelamuriri mai mult sau mai putin legislative si mi-o cerut ajutorul.Si din moment ce nu am habar la majoritatea am apelat la voi:D.Uitati povestea
Am un proprietar in asociatie care spune ca nu plateste fondul de rulment ptr ca nu e obligatoriu si s-a remediat instalatia canalizarii blocului si nu vor sa contribuie la plata.
Pe scurt vreau sa stiu 3 lucruri:
Cum pot sa-i fortez sa plateasca partea lor egala din cheltuieli pentru canalizare?
Fondul de rulment daca este obligatoriu sau nu?
Poate asociatia sa formeze direct somatie datornicilor la intretinere sau trebuie sa contactez avocatul pentru asta?
Va multumesc ptr ca va impartasiti cunostintele cu noi =D>
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:39, 15 Decembrie 2011
Pentru a va informa concret parcurgeti cu atentie legea nr 230/2007 si normele acesteia HG nr 1588/2007,pe care le gasiti in sectiunea asociatii de proprietari la "Documente utile"
Fondul de rulment constituie fond obligatoriu,prevazut de art 24 din HG nr 1588/2007
Asociatia de proprietari cu scopul neacumularii de restante are obligatia sa desfasoare masuri prin care proprietarul sa fie informat despre obligatia achitarii sumelor impuse in lista lunara de plata a cotelor de contributie la intretinere
In situatia in care proprietarul nu achita obligatiile de plata a cotelor individuale de intretinere,dupa termenul de 90 de zile ,asociatia de proprietari,in temeiul art50 din L nr 230/2007 are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
@bibanel
1. cheltuielile pt canalizare le incluzi pe lista de cheltuieli, iar neachitarea cheltuielilor iau cursul descris de @ynocentta.
2. daca in AG nu s-a stabilit infintarea fondului de rulment, nu este obligatoriu, daca s-a stabilit infintarea acestui fond intr-o AG, toti proprietarii sunt obligati sa participe cu o suma egala cu valoarea cea mai mare a unei luni luni de plata.
3.asociatia trebuie/poate sa "notifice" proprietarul ca are datorii la intretinere, nu aveti nevoie de avocat.
Fondul de rulment este obligatoriu de constituit prin grija comitetului executiv. Acest fond are menirea sa plateasca facturile venite de la furnizori si nerepartizate inca pe liste. Plus timpul cat dureaza incasarea lor de la locatari, plus incasarea de la restantieri peste 1-2-3-4-5...luni.....

Reparatiile sunt obligatoriu de platit de catre toti proprietarii si se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
Cine nu plateste, ramane restant, se poate penaliza restanta dupa 30 de zile de neachitare de la data scadenta inscrisa pe lista, daca asociatia are un sistem propriu de penalizare...si in final restantierul poate fi somat sau chemat in instanta pentru recuperarea debitelor restante.

Asociatia nu poate soma, ci notifica (exista o diferenta) prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ale carei costuri se pun in sarcina de plata a restantierului.
Asociatia poate apoi, dupa notificare sa apeleze la un avocat care sa deschida procesul la judecatorie. Asociatia cere cu acest prilej cheltuielile de judecata cu comisionul avocatului si tot ce mai presupune aceasta actiune in instanta si prin hotarare judecatoreasca aceste cheltuieli sunt puse tot in sarcina restantierului, daca judecatorul asa va hotari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari la fondul de rulment dututironeac dututironeac As. de propietari ,cand intocmeste si afiseaza lista cheltuieli intretinere,stabileste un total chelt.pentru luna respectiva.Dupa care urmeaza rubrica fond de ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)