avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi persoana cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi persoana cu handicap

Am citit articolul postat pe site,in legatura cu drepturile pe care le are o persoana cu handicap.Am depus in luna dec.2011,la comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap,dosarul pentru incadrare in grad de handicap,pentru mama mea.Astept raspunsul in luna ian.2012,dar as vrea sa stiu:1.in cazul in care va fi incadrata la persoana cu handicap grav cu insotitor, ce drepturi ar avea.Am citit in articolul de pe site,ca ar putea beneficia de o indemnizatie lunara de 202 lei si de un buget personal complementar lunar de 90 lei.Nelamurirea mea este legata de faptul ca cei de la Consilul local,ce s-au ocupat cu ancheta sociala, (in cazul mamei mele),mi-au spus ca dupa obtinerea certificatului de persoana cu handicap si intocmirea unor dosare,mama ar putea beneficia de o suma in cuantum de 800 lei.Diferenta dintre 800 si 292 ar putea fi , faptul ca persoana cu handicap ar avea insotitor?;2.Ce demersuri trebuie facute la Consilul local,pentru scutirea de la plata chiriei,pt.suprafata locativa detinuta de stat-mama plateste o suma destul de substantiala din pensia cam mica pt.nevoile ei.Va rog ,daca stiti ,sa-mi spuneti ce articol din Legea 448/2006 se refera la aceasta scutire de la plata chiriei.Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 10:14, 16 Decembrie 2011
1. Pe certificatul de incadrare in grad de handicap, pentru handicapul grav, scrie: persoana cu handicap grav cu: asistent personal, insotitor sau fara asistent personal.
In functie de ce srie acolo persoana cu handicap opteaza intre angajarea unui asistent personal si primirea indemnizatiei de insotitor in cuantum de 525 lei - de aici este diferenta de care intrebati.
2. persoanele cu handicap nu sunt scutite de plata chiriei. chiria se stabileste la valoarea minima.
ART. 20
........................................................................
(2) Persoanele cu handicap grav beneficiază de următoarele drepturi:
a) acordarea unei camere de locuit, suplimentar faţă de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuinţele care aparţin domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia;
b) stabilirea chiriei, în condiţiile legii, pe baza contractelor de închiriere pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe, deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia, la tariful minim prevăzut de lege.
(3) Beneficiază de prevederile alin. (2) şi familia sau reprezentantul legal pe perioada în care are în îngrijire un copil ori un adult cu handicap grav.
(4) Beneficiază de prevederile alin. (2) lit. b) şi adultul cu handicap accentuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 448/2006 vasiluc vasiluc Sunt asistent personal la mama mea care este persoana cu handicap grav de gr.1.Locuiesc cu chirie intr-un bloc ANL,impreuna cu mama mea.Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)
Casa pentru persoana cu handicap irinas75 irinas75 Buna ziua, Sunt o persoana care detin certificat de handicap Accentuat,gr 2 permanent. Nu am casa ,nu am terenuri etc.Sunt casatorita dar nici sotul meu ... (vezi toată discuția)