Revin cu problema mea mama a murit in 15 oct.2011,casa parinteasca este formata din 2 parti cu intrare si curte comuna,o parte i a dat o sorei mele in 2005 cu contract v-c cu clauza uzufruct,cealalta a ramas pe mama,urmeaza sa se imparta intre noi 2 surori(trebuia sa mi o dea mie dar a decedat si eu nu m am grabit inaintea mortii sa fac actele),am inteles ca pot sa o dau in judecata conf art.845 cod civil pentru partea sorei demonstrand ca este o donatie deghizata,nu stiu ce ar trebui sa fac :sa astept sa ma cheme la succesiune la notar si acolo sa refuz urmand sa o dau in judecata sau ar trebui sa fac altceva?mentionez ca am fost la notar si am dat declaratie de acceptare a succesiunii,sora mea a fost si a schimbat broasca de la usi ca sa nu pot sa intru.Nu stiu cum este cel mai bine sa procedez,va rog sa mi dati un sfat,si inca ceva ma incadrez la vechiul cod civil sau la noul cod.Multumesc.
Daca mama dvs a decedat dupa data de 1 octombrie succesiunea va fi dezbatuta dupa Noul Cod Civil. Atat inainte cat si acum vanzarea cumpararea cu clauza de uzufruct facuta unui descendent este considerata ca donatie deghizata. Este in sarcina dvs de a demonstrate acest lucru si apoi sa cereti reductiunea liberalitatii succesive pt incalcarea rezervei succesorale si raportul donatiei, adica aducerea acestei donatii deghizate la masa succesorala.
Ati facut foarte Bine ca ati dat declaratie de acceptare de succesiune, termenul acum fiind de un an, nu de 6 luni, pt ca este conform Noului Cod.
De asemenea, existand neintelegeri intre succesibili, dezbaterea mostenirii se va face la instanta, insa cu o incheiere data de notar, procedura obligatorie ceruta de instanta.