avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lege abuziva privind imposibilitatea deconectarii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lege abuziva privind imposibilitatea deconectarii de la reteaua locala de termoficare

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
in blocul in care locuiesc,mai precis pe scara, toate apartamentele sunt racordate la sistemul de incalzire local,iar gazele sunt trase pana in fata scarii.Din varii motive,am hotarat ca de la anul dorim sa instalam centrala de apartament cu gaz si am cautat sa aflam pasii pe care ii avem de urmat in acest caz,cand,surpriza,cf unui ordin ANRSC aflu ca in cazul in care condominiul nu a fost spart,adica in cazul nostru,daca nici un apartament nu e deja debransat de la sistemul de stat,atunci debransarea este imposibila-mai precis Radetul nu va aproba cererea mea de debransare.
Inteleg de aici ca sunt obligata sa platesc un serviciu pe care nu-l mai doresc sau pe care nu-mi mai permit sa-l platesc.Nu inteleg de ce nu pot obtine debransarea daca obtin acordul vecinilor si intocmesc tot ceea ce e necesar in privinta documentatiei,mi-se pare complet abuziv.
In acest caz,ma gandesc serios sa dau Radet-ul in judecata ,nu vad alta solutie pt a trece de acest abuz si nu imi imaginez ca, nici macar in Ro unde justitia e cum e,n-as avea castig de cauza.
Rog persoanele cu pregatirea/experienta necesara sau cele care cunosc cazuri similare sa impartaseasca cele stiute, sunt sigura ca mai sunt si altii in aceasta situatie "imposibila" care renunta sau se zbat in hatisurile sistemului.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina1982 , utilizator 11:07, 4 Aprilie 2012
Nu va spun decat atat, ceea ce ar fi un raspuns la intrebarea dv.:
Nu inteleg de ce nu pot obtine debransarea?


Pentru ca se urmareste sa se respecte de-acum (cu 1-2 ani in urma) principiul: un condominiu, un singur sistem de incalzire.
Imi pare rau ca terbuie sa va dezamagesc dar mie mi se pare o prevedere care protejeaza drepturile celorlalti locatari: vecinul de sub mine are centrala dar nu o prea foloseste asa ca, desi termometrul pus la 1,5 m de podea arata 25 grade mie imi ingheata picioarele in casa si, legal, nu am ce sa-i fac desi imi creeaza disconfort.

Ceeace ar trebui facut si nu se face este sa se dea o lege corecta: in strainatate nu te intreaba nimeni cu ce te incalzesti, este treaba ta. Legea prevede doar ca trebuie sa ai 12 grade in apartament.
Pana sa avem si noi legi corecte si usor de verificat mai va.
alina1982 a scris:

In acest caz,ma gandesc serios sa dau Radet-ul in judecata ,nu vad alta solutie pt a trece de acest abuz si nu imi imaginez ca, nici macar in Ro unde justitia e cum e,n-as avea castig de cauza.


Consultati un avocat cu experienta in astfel de cazuri. Rugati-l sa va explice care sunt, din punct de vedere juridic, diferentele intre o Lege si un Ordin. Sau si mai exact, daca in instanta acest ordin al ANRSC poate avea intaietate fata de legile care apara drepturile Dvs de consumator.

Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
cga43, utilizator
Revin la problema de mai sus cu alta intrebare, poate stie cineva sa ma ajute cu un raspuns
De cand am postat aici ultima oara s-a afisat de cateva ori intretinerea si vecinii au intrat in fibrilatii.Presedintele de asociatie s-a hotarat in acest caz sa caute alte variante mai bune pt toata lumea, cea mai dezirabila fiind se pare montarea unei centrale pe gaz de bloc.
Intrebarea mea este daca in acest caz debransarea de la Radet si bransarea la sistemul de gaz se poate face fara a fi toti vecinii de acord sau se aplica regula majoritatii 50%+ 1?
Multumesc!
Conditiile pentru debransarea unei intregi scari de bloc sau a intregului condominiu sunt cele aflate in Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica:
Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
........................
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant

Alte discuții în legătură

Debransare de la centrala blocului Cyxis Cyxis Situatia se prezinta astfel: apartament in bloc cu 4 scari, toate 4 scarile au o singura centrala termica proprie ( nu Radet ). Problema este costul exagerat ... (vezi toată discuția)
Încalzire la bloc cu centralã proprie viorel99 viorel99 Bună seara . Ce act normativ regelemntează repartizarea cheltuielilor că încălzirea, în bloc sunt şi proprietari cu CT proprie. (vezi toată discuția)
Debransare de la radet 2017 CostinSibi CostinSibi Buna ziua, as dori si eu sa stiu in ce conditii ma pot debransa de la RADET, in anul 2017, avand in vedere ca in cadrul asociatiei de proprietari din care ... (vezi toată discuția)