sper sa ma puteti lamuri in problema pe care o am.
am un card de cumparaturi la o banca la care mai am de achitat 790 lei si spun ei o intarziere in achitarea creditului de peste 600 de zile. de fapt in 2009 cand am ramas fara job, vreo trei luni nu mi-am mai putut achita ratele dupa care am inceput sa achit din nou, cate 100 lei/luna. in februarie 2009 mai aveam de palta vreo 2400 lei, am platit din septembrie cate 100 lei/lunar, iar acum inca mai am de plata 790 lei. in luna octombrie si noiembrie anul acesta am ramas din nou fara loc de munca, nu am mai dat cate 100 lei/lunar, din 28 noiembrie am inceput sa lucrez iar astazi cei de la firma mi-au depus primii banuti in contul deschis la aceasta banca deoarece eu cu aceasta banca au contract. am fost sa-mi ridic banii de la o sucursala a lor iar contul imi este blocat iar cei 179 lei din cont au fost redirectionati in contul unde mai aveam sa depun 790 lei.
cei de la banca imi spun ca au tot dreptul sa imi ia toti banii iar eu stiu ca imi pot lua doar 30% din acei bani.
spuneti-mi daca ei sunt cei care audreptate sau eu?
mentionez ca nu m-am gandit nicio clipa sa nu-mi achit creditul, am facut eforturi foarte mari sa platesc luna de luna atunci cand am fost angajata.
si as m-ai dori sa stiu daca imi pot ridica salariul din casieria firmei? daca le pot cere celor de la firma sa nu-mi mai depuna salriul in cont pentru ca cei de la banca sa nu mai paota face un asemenea abuz?
multumesc frumos1
dar am deja cont deschis la o alta banca, contul unde mi se vira salariul inainte la firma la care am lucrat. I-am rugat pe cei de la companie actuala sa-mi vireze banii in acel cont dar nu au fost de acord motivand ca ei au contract incheiat cu aceasta banca, la care eu am datorie!
nu stiu cum sa procedez.
vreau ca pe 16 luna aceasta sa platesc toata aceasta datorie ca sa stinga creditul dar nu stiu in cat timp mi se va debloca contul pentru a ma putea folosi de banii din acesta mai ales ca banii cu care imi voi achita datoria ii voi imprumuta si va trebui sa-i dau foarte repede inapoi.
poate sa-mi spuna cineva pentru ca cei de la banca mi-au blocat acest cont si nu mi-au oferit nicio solutie spre rezolvarea situatiei?!?
Cf. art.164, alineat 4 din Codul Muncii, retinerile din salariu nu pot depasi lunar jumatate din venit. In cazul dvs. patronul a comis un abuz.
Normal ar fi sa-l dati in judecata pt. faptul ca si-a dat acceptul ca sa va fie blocat contul, lasandu-va practic fara niciun venit.
Va sugerez sa discutati, politicos, cu contabilul sef/patronul firmei, sa studieze ce prevede legea cu privire la retinerile din salariu si sa le spuneti ca au gresit, in caz contrar va veti adresa Protectiei Consumatorului(asta o lasati la urma).
Retineti: chiar cu o hotarare definitiva si irevocabila, nu vi se poate retine tot salariul.
va multumesc din suflet! apreciez sfatul dumneavoastra si va asigur ca asa am sa procedez. sincera sa fiu mi-e tare teama sa nu raman fara loc de munca mai ales ca sunt in perioada de proba.
1. nu este vina angajatorului ca dvs aveti datorii la banca. firma procedeaza corect
2. situatia in care sunteti e cam dificil de rezolvat fara plata. Cred ca a-ti semnat contractul de credit cu o clauza privind acordul dvs de a debita automat contul cu sumele restante ceea ce presupunea ca dvs a-ti autorizat banca sa faca acesta tranzactie de care acum nu sunteti multumita ( sa retraga toti banii din cont pana acopera restanta)
3. poprirea de 30% din salariu se aplica datoriilor executate silit, ceea ce din cate ati scris nu e cazul dvs (adica creditul sa fi fost declarat scadent anticipat, sa existe somatie de plata de la un executor)
din pacate singura dvs optiune este sa platiti sau sa cadeti la o intelegere cu banca (pt esalonarea datoriei, restructurarea creditelor, etc). Aveti grija de locul de munca
Cu banca n-o sa ajungeti la nicio intelegere, pt. ca vor toata suma de bani.
Tot la firma unde lucrati cautati o rezolvare, in sensul sa va retina mai putin din salariu.
Explicati-le ca doriti sa va achitati datoria, dar trebuie sa va ramana si dvs. bani ca sa supravietuiti.
Intr-adevar, fiind in perioada de proba, problema este mai delicata, intrucat un loc de munca se gaseste f. greu si aici ii dau dreptate lui new_2oo9, dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam abuzurile.
Pt. ca nu sunteti singura in aceasta situatie, va sugerez sa tastati pe acest forum, unde scrie Google cautare personalizata, sus de tot, ''cont blocat de banca'' si veti vedea ce sugestii le-au fost date si altora cu aceeasi problema. Sper sa va ajute.
Oricum, retinerea intregii sume nu este legala.
Popire pe salariu
Florin rmz
Bună ziua am si eu o intrebare la dv.eu am contestat executarea silită la un credit .si acum ma judec cu ei .si de curînd m-am angajat si imi cere sa imi ... (vezi toată discuția)