avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatie prin virament bancar catre o Asociatie alumni
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatie prin virament bancar catre o Asociatie alumni

Asociatie noastra este o asociatie alumni si anticipam donatii provenite de la absolventi, persoane fizice, stabiliti in diverse locatii din lume. Cum trebuie sa operam pentru ca sa putem beneficia de aceste donatii si in acelasi timp sa functionam absolut legal din punct de vedere fiscal?

Vrem sa folosim varianta de trasnfer bancar direct sau prin PayPal.

Trebuie sa folosim formulare de donatie?

Care este procedura pentru o operatiunea de sponsorizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:07, 17 Decembrie 2011
De la persoane fizice, prin virament bancar, completat cu datele celui care va doneaza, purtand mentiunea "Donaţie": Nu mai e necesar alt formular.
Foarte buna veste!

Pentru membri din tara, persoane fizice, care pot face donatie in numerar, trebuie sa avem un formular de donatie ce trebuie completat la efectuarea donatiei?

Trebuie eliberata chitanta in acest caz?



Parerea mea e ca nu trebuie. E adevarat ca atunci cand se discuta de notiunea de donatie, ea se face cu contract pe la notar. Dar pentru sume asa mici pe care la primiti in numerar, puteti merge doar cu chitanta in care sa treceti pe langa numele si date de identificare si adresa donator.
Multumesc. Dle George, am alte 2 intrebari:

1) Pot fi "cotizatiile" aferente statutului de membru (sunt niste sume modice) incadrate in categoria donatii, sau este necesar sa procedam diferit in privinta incasarii acestora?

2) Despre donatii: care ar fi cuantumul minim pentru care s-ar impune deja executarea unui contract la notar?
1. Cotizatiile membrilor nu pot fi similate cu donatiile ... acestea se pot incasa in baza unor chitante emisede catre ong-ul respectiv.

2. Nu exista prevazut de legislatia actuala un anumit cuantum peste cae se va incheia contractul de donatie la un notar public ....

3. De asemenea, in afara donatiilor mai exista si sponsorizarile ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatii "cash" catre ong si acte contabile cris2d2 cris2d2 Va salut. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fizica sau juridica poate face donatii cash, fara depunere in cont, catre un ONG - asociatie de protectia ... (vezi toată discuția)
Contracte sponsorizare adrianatereza adrianatereza Avem o asociatie non-profit ce are drept scop ajutorarea persoanelor in nevoie. Bugetul este constituit din donatiile membrilor și sponsorizări de la ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie nonprofit adinageorgeta adinageorgeta Buna ziua! Am nevoie de putin ajutor in tinerea contabilitatii unei asociatii non profit, fara activitate economica,fara tva. Asociatia are drept scop ... (vezi toată discuția)