avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capacitatea procesuala de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capacitatea procesuala de folosinta

intr-un proces de punere sub interdictie a unei persoane apartinatoare (membru al familiei), pe caz de conditie psihiatrica, decesul acesteia inainte de prima infatisare la judecator, se considera ca fiind lipsa a capacitatii procesuale de folosinta? totodata vreau sa stiu care este baza de reglementare a procedurilor de punere sub interdictie - articole de lege, legi.
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
HSorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: HSorin , utilizator 11:46, 16 Decembrie 2011
Stimat justițiabil,

În primul rând, într-adevăr, decesul constituie o lipsă a capacității procesuale de folosință, raportat la cazul expus.

În ceea ce priveste temeiul legal:

a. pentru procese începute înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, vedeți dispozițiile art. 144 și urm. din Codul Familiei.

b. pentru celelalte cazuri, respectiv procese începute după 1 oct, vedeți disp art. 164 și urm. Noul Cod Civil.

Cu stimă.

vă mulţumesc pt răspuns şi pt promptitudinea lui.
cererea de punere sub interdicţie a fost depusă în luna mai a acestui an, iar pe data de 10 ianuarie urma să aibă loc prima înfăţişare a părţilor, deşi. am subliniat cuvântul, deoarece persoana a decedat, iar acest lucru a fost adus la cunoştinţa procurorului de caz, cu documentele aferente. problema este că procedurile de investigare a cererii au fost haotice, şi mi s-a spus că este vorba, de fapt, de un decret din 1954 care stipulează aceste proceduri. cui mă pot adresa pt a se investiga modul în care s-au desfăşurat procedurile în caz? deoarece există suspiciunea de viciu care a favorizat decesul acelei persoane.
vă mulţumesc pt atenţie.
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
HSorin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru parintele bolnav de alzheimer DanyD DanyD Imi puteti spune va rog frumos care este procedura de instituire a tutelei ceruta de copil pentru unul din parinti bolnav de alzheimer, dupa Noul Cod ... (vezi toată discuția)
Curatela qzar qzar in urma decesului unicului parinte,neexistind un act testamentar va rog sa-mi precizati cum se instituie curatela fiicei majore dar fara discernamint,unica ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie a majorului - instanta competenta, model de cerere, legislatia aplicabila gubithebest gubithebest Am in famile o persoana de 28 de ani care sufera de o boala mintala dobandita la nastere (creierul ei dezvoltantu-se insuficient). Intrebarile mele sunt ... (vezi toată discuția)