avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru parintele bolnav de alzheimer

Imi puteti spune va rog frumos care este procedura de instituire a tutelei ceruta de copil pentru unul din parinti bolnav de alzheimer, dupa Noul Cod Civil?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:41, 5 Februarie 2012
Vedeti art. 164-186 NCC.

Ca idee, in situatia expusa de dvs. ar fi necesara mai intai punerea sub interdictie a persoanei bolnave, pentru ca apoi sa se ceara instantei de tutela numirea tutorelui.
Procedura punerii sub interdictie este reglementata de C. pr. civila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Imi puteti indiva va rog ce art. din cpc reglementeaza punerea sub interdictie?
Va multumesc.

Art. 168 NCC
Soluţionarea cererii de punere sub interdicţie judecătorească se face potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

Cert articolul citat face trimitere la Legea nr. 134 din 2010 privind Noul Cod de procedura civila, art. 924 -930.
Insa aveti in vedere art. 142 -151 din C. familiei, actualmente abrogat ., si Decretul 32 din 1954 privind persoanele fizice , ale caror prevederi au fost abrogate, insa se regases in Noul Cod civil si in viitorul Cod de procedura civila.
Instanta competenta sa judece cererea de punere sub interdictie este Judecatoria?
Nu , instanta competenta este tribunalul teritorial unde locuieste persoana acarei punere sub interdictie este necesara.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament coproprietar bolnav alzheimer GIULIAMATEI GIULIAMATEI Buna ziua Tatal meu vrea sa vanda apartamentul in care locuieste si sa se mute intr-o garsoniera. Coproprietar este mama, bolnava de dementa alzheimer ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie a majorului - instanta competenta, model de cerere, legislatia aplicabila gubithebest gubithebest Am in famile o persoana de 28 de ani care sufera de o boala mintala dobandita la nastere (creierul ei dezvoltantu-se insuficient). Intrebarile mele sunt ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura sony65 sony65 As dori sa stiu cat timp este valabila o procura. Pe es scrie doar: ,,Prezentul mandat este valabil pana la revocare'' Multumesc (vezi toată discuția)