avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament coproprietar bolnav Alzheimer
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament coproprietar bolnav Alzheimer

Buna ziua
Tatal meu vrea sa vanda apartamentul in care locuieste si sa se mute intr-o garsoniera.
Coproprietar este mama, bolnava de dementa alzheimer intr-un stadiu avansat. Ea este internata intr-un azil privat. Mama nu mai are discernamant. Necesita supraveghere permanenta. Diferenta de bani din vanzare ne-ar ajuta la intretinerea mamei in acel azil.
Cum putem proceda? Este necesara punerea sub interdictie pe cale judiciara a mamei, sau putem obtine curatela de la primaria sectorului in care locuim (autoritatea tutelara).

Multumim anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Andreea Constantin , Consilier juridic 14:56, 11 Mai 2012
Este necesara punerea sub interdictie a persoanei.
Este necesara curatela, insa procedura este putin cam anevoioasa si presupune timp.
Art. 182 din Noul cod civil prevede:

Procedura de instituire

(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.

(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.
Revin. Asa cum spune utilizatorul Joha, se impune punerea sub interdictie. Nu am observat ca ati precizat ca mama nu mai are discernamant.
Potrivit Art. 924 din Noul cod civil, cererea de punere sub interdicţie judecătorească a unei persoane se soluţionează de instanţa competentă în a cărei circumscripţie aceasta îşi are domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)
Se poate prin act notarial?- tutela maria1956 maria1956 Hristos a inviat! De 20de ani eu ma ocup de parintii mei (cumparare: med.,vizite la medic in orasul de resedinta sau in Bucuresti, sau pe perioada ... (vezi toată discuția)
Instituire curatela lani lani doresc sa institui curatela pentru mama mea care este bolnava cronic nedeplasabila. ce demersuri trebuie sa intreprind ? am nevoie de un avocat ? (vezi toată discuția)