avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stiinta se pedepseste penal. Prostia nu.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stiinta se pedepseste penal. Prostia nu.

(Speta ipotetica).
Risc 6 luni la 3 ani sau amenda daca vand un autovehicul. Cum?

Simplu:
Cumparatorul nu avea permis de conducere, l-a depistat politia dupa. Eu insa tocmai am semnat un act prin care se dovedeste ca am "incredintat" (prin vanzare) un autovehicul unei persoane fara permis de conducere, pentru a fi condusa pe drumurile publice. Poate fi si o motocicleta pe care pustiul cumparator o conduce (prin impingere) pana acasa. De condus o conduce, permis nu are. #-o Mai ramane sa aduc probe ca nu stiam (desi nu ma interesa daca are sau nu permis).
Cine rezolva speta asta? (Si ce I.Q. are legiuitorul?)



ART. 86
2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 17:16, 16 Decembrie 2011
Incredintare nu este sinonim cu a vinde. La incredintare sunteti proprietar, dar la vanzare nu mai aveti aceasta calitate, deci nu mai puteti dispune de bun. Frumoase spete, totusi.
easy ride on! a scris:

(Speta ipotetica).
Risc 6 luni la 3 ani sau amenda daca vand un autovehicul. Cum?

Daca tranzactionarea bunului are loc prin incheiere de act autentic,atunci dreptul de proprietate asupra autoturismului a fost schimbat in favoarea cumparatorului care raspunde conform prevederilor in vigoare daca, conduce fara drept legal,daca distruge autoturismul,etc

Legea nu conditioneaza vanzarea unui autovehicul numai catre persoane care poseda permis de conducere. Adica nu vad de ce ar fi vanzarea o problema in sensul legii expuse mai sus.
Poate persoana cumparatoare isi achizitioneaza acum un autovehicul si pe urma se inscrie la scoala de soferi, sau il da spre folosinta unei rude care are permis. Oricum daca il conduce fara sa aiba dreptul dupa ce l-a cumparat va raspunde individual conform legii, vanzatorul nici nu mai are vreun drept dupa vanzare de a interzice folosinta.
Multumesc! Stiu asta insa si militianul si procurorul pervers? :duh: (Ca daca n-ar fi... nu s-ar povesti) :D

Un amic, a baut un pic mai mult la un chef si a plecat impingand motocicleta (de ghidon) pana acasa. Chiar nu mai putea conduce. L-a oprit miltianul si i-a facut dosar penal. Nu e acelasi lucru?
Cu vanzarea este cam la fel. Daca actele nu s-au perfectat inca, iar in certificatul de inmatriculare si in "baz(n)a de date" nu figura inca (in speta ipotetica) noul detinator, cumparatorul...
Cine greseste oare? :hm:


P.S. Nuanta: Bazna, ca si Mangalita sunt... (cine stie castiga) :rofl:

Dar stiinta se pedepseste penal, prostia nu. Ca de asta am ajuns unde am ajuns (ca stat).
Gresesc?

In alte tari (mai cu cap), cel care vinde un autovehicul pastreaza (si retine) placutele cu numarul de inmatriculare atribuit. La noi e taman invers, nu? Autovehiculul se vinde sau ajunge la fier vechi cu tot cu placute. :) Bingo! Made de noi. :duh:

P.S.2 Dar daca cumparatorul (persoana careia i-am incredintat cu sau fara stiinta autovehiculul) sufera de o boala psihica? Eeee... Atunci este necesara (probabil) o declaratie notariala pe proprie raspundere, autentificata, cu doi martori care sa ateste ca nu au in cunostinta faptul ca la data cumpararii ar suferi cumparatorul de vreo boala psihica cu manifestari intermitente sau permanente. Nu? :rofl:
Iata o solutie de inlocuire juridica a atributiilor medicului psihiatru. Si mai economica. In loc de 6 ani de facultate si inca 5 de rezidentiat in psihiatrie merge si cu 4 ani la drept la f.f. =D>
Cu scuze daca gresesc pe undeva cuiva.
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere motociclu fara permis stanescu21 stanescu21 .daca se conduce un motociclu pe drumurile publice,care trebuie condus cu permis de cat. b1 dar este condus fara permis ,. ce sanctiuni sunt penale? ... (vezi toată discuția)
Conducere auto ,neinmatriculat si cu numere false ella2010 ella2010 un amic a fost surprins de mai multe ori conducand cu permistul suspendat si cu o masina neinmatriculata dar cu numere false. specific ca omul sufera de o ... (vezi toată discuția)
Incredintare masina unei persoane fara permis, masina proprietate personala a acestuia Georgegsx Georgegsx Am mers cu masina unui prieten care nu are permis,o sa dea examenul intr-o saptamana,pana am ajuns la destinatie unde imi cere sa-l las sa parcheze el masina. ... (vezi toată discuția)