avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintare masina unei persoane fara permis, masina ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintare masina unei persoane fara permis, masina proprietate personala a acestuia

Am mers cu masina unui prieten care nu are permis,o sa dea examenul intr-o saptamana,pana am ajuns la destinatie unde imi cere sa-l las sa parcheze el masina. Se urca la volan si exact atunci trece masina de politie si ne opreste. Aparent el este recidivist pentru ca a mai facut asta o data si a scapat doar cu o amenda atunci. Intrebarea mea este ce daca pot fi acuzat ca am incredintat masina unei persoane fara permis tinand cont ca masina este a acestuia?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:05, 27 Aprilie 2013
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

se poate interpreta ca va incadrati in prevederile art. 86, alin. (3) intrucat nu se precizeaza daca persoana care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin.(1) sau (2) trebuie sa fie sau nu proprietarul autovehiculului.

daca facem o comparatie putin fortata este o situatie similara cu cea a unei persoane care conduce un autovehicul incredintat de catre alta persoana si care este amendat ptr ca masina nu avea asigurare RCA sau inspectia ITP valabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesor autoturism tras la raspundere pentru instrainare auto alexhm alexhm sunt un posesor auto nu am permis si am instrainat masina unui angajat care nu avea permis si a facut accident si sunt luat la raspundere pentru ca iamdat ... (vezi toată discuția)
Conducere cu alta categorie de permis gheorgheradu gheorgheradu Buna ziua! Am si eu o intrebare care ar fi pedeapsa daca as conduce pe drumul public o motocicleta care apartine categoriei A cu subcategoria A1,eu avand 17 ... (vezi toată discuția)
Incredintarea autoturismului unei persoane aflate in stare de ebrietate dantoni dantoni Sunt cercetat pentru aceasta infractiune, la fata locului am dat o declaratie din care reiese ca am stiut ca persoana consumase bauturi alcoolice, dictata de ... (vezi toată discuția)