avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Posesor autoturism tras la raspundere pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Posesor autoturism tras la raspundere pentru instrainare auto

sunt un posesor auto nu am permis si am instrainat masina unui angajat care nu avea permis si a facut accident si sunt luat la raspundere pentru ca iamdat masina. ce treaba am io ca el o conduso fara permis?
Cel mai recent răspuns: horeabortan , utilizator 02:58, 29 Martie 2012
Cum adica ati instrainat-o? Ati vandut-o?
Si cine va trage la raspundere?
Precizati concret "am instrainat masina"
Daca ati vandut-o cu incheiere de documente legal este o situatie care nu va implica rtesponsabilitatea
Daca ati dat acordul ca masina proprietatea dvs sa fie utilizata de catre o persoana fara drept de conducere este situatie distincta,cu repercursiuni aparte pentru dvs ca si proprietar al masinii
In situatia in care ati incredintat masina si nu ati instrainat-o, sunteti sub incidenta art. 86, alin 3 Cod rutier:

Art. 86.
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu Inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule In Romania se pedepseste cu Inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care Incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla In una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Din textul legal citat mai sus de colegul puteti observa ca aveti treaba ca "el a conduso fara permis". Singura dumneavoastra sansa este sa sustineti (si sa reusiti si sa dovediti cumva) ca nu cunosteati faptul ca el nu detinea permis.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
horeabortan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare masina unei persoane fara permis, masina proprietate personala a acestuia Georgegsx Georgegsx Am mers cu masina unui prieten care nu are permis,o sa dea examenul intr-o saptamana,pana am ajuns la destinatie unde imi cere sa-l las sa parcheze el masina. ... (vezi toată discuția)
Conducere cu alta categorie de permis gheorgheradu gheorgheradu Buna ziua! Am si eu o intrebare care ar fi pedeapsa daca as conduce pe drumul public o motocicleta care apartine categoriei A cu subcategoria A1,eu avand 17 ... (vezi toată discuția)
Conducere motociclu fara permis stanescu21 stanescu21 .daca se conduce un motociclu pe drumurile publice,care trebuie condus cu permis de cat. b1 dar este condus fara permis ,. ce sanctiuni sunt penale? ... (vezi toată discuția)