Stoica Ioana a scris:
Bunul este dobandit inainte de casatorie , prin urmare este bun propriu .
Astfel , sotia care a participat efectiv la achitarea pretului are doar un drept de creanta , putand utiliza pt a dovedi acest fapt orice mijloc de proba.
In schimb , dupa cum a afirmat si colegul mai sus , donatiile intre soti sunt prin excelenta revocabile , aceasta sanctiune putand fi constatata oricand (art 937 Cod Civil sper sa nu ma insel):D.In schimb , poate exista acel partaj conventional , chiar si unul in fatza instantei unul judiciar , in care sotul renunta la acest bun imobil in favoarea sotiei , aceasta din urma fiind obligata sa i plateasca o sulta sotului.
Mai mult de atat , poate dispune ca acest bun sa ramana sotiei , fara plata sultei .
Ce înseamnă
să rămînă soţiei? Cînd să rămînă?
După moarte? Dacă da, e un testament. Revocabil şi el, esenţialmente revocabil.
În timpul vieţii? Dacă e fără sultă, e aceeaşi donaţie de mai sus. Tot revocabilă, esenţialmente.
Contra sultă? Asta e deja vînzare între soţi, avînd în vedere că soţia nu e nici măcar coproprietar, pentru a invoca ideea unei ieşiri din coproprietate.
Aici nu e vorba despre partaj, ci despre o operaţiune inversă partajului. O convenţie de comunitate a bunului, care, aşa cum subliniam, este acceptată de doctrină cu privire la bunurile dobîndite în timpul căsătoriei. Făceam şi remarca privind îndoiala cu privire la admisibilitatea unei astfel de convenţii pentru bunuri dobîndite înaintea căsătoriei.
Partajul despre care vorbiţi este operaţiunea în oglindă a ceea ce am discutat pînă acum - scoaterea unui bun de sub regimul comunităţii - şi nu este la îndemîna soţilor. Altfel, comunitatea de bunuri ar fi vorbă goală.
Cu toată simpatia,
Liviu S.Bordaş