avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare administrator societate si concedieri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare administrator societate si concedieri

Buna ziua,
O societate comerciala are mai multi actionari, un cetatean roman, care este administrator, si alti cetateni straini. Acestia-detinand majoritatea partilor sociale- iau hotararea sa-l schimbe din functia de administrator pe roman. Aici incep problemele, romanul contesta, ameninta cu dizolvarea societatii, toti angajatii (20) primesc preaviz de concediere de la administratorul roman.Va solicit ajutorul in 2 chestiuni:
1. Preavizul poate fi contestat, daca nu a fost semnat de administrator, ci de jurist, si are greseli privind termenul legal de 20 de zile (cuprinde doar 18 zile lucratoare)?
2. Daca situatia societatii este in litigiu, are cetateanul roman drept de a emite decizii de concediere, daca el nu mai ese agreat de partenerii majoritari?
Multumesc, o zi excelenta sa aveti!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 23 Decembrie 2011
Numirea si revocarea din functie a administratorului este atributul exclusiv al adunarii generale a actionarilor. Administratorul in exercitiu nu se poate opune, eventual poate invoca daune compensatorii pentru faptul ca este revocat inainte de termen, dar numai in conditiile in care si-a indeplinit atributiile si sunt prevazute daune in contractul de administrare sau mandat pe care l-a incheiat cu actionari.
Daca ceilalti actionari detin majoritatea capitalului nu are ce face actionarul roman, care inteleg ca este si administrator. Nu poate dizolva societatea pe motiv ca nu este de acord cu majoritatea.
Cu privire la raspunsuri:
1. Juristul nu are dreptul sa semneze documente oficiale ce emana de la societate deoarece nu este reprezentantul legal al acesteia.
2. Cetateanul roman este actionar minoritar si trebuie sa se supuna hotararii adunarii generale a actionarilor.
Cetateanul roman poate ataca in instanta hotararea adunarii generale a actionarilor daca nu a fost legal convocata, aspectele hotarate sunt contrare actului constitutiv si ordinii de drept, contravin scopului pentru care s-a constituit societatea etc.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc! Nu am precizat faptul AGA a numit alt administrator, unul dintre actionarii straini. Am inteles ca in momentul in care hotararea a fost comunicata ORC, actionarul roman a contestat-o. Eu si colegii mei n-am primit decat preavizul, nu si decizia de concediere.
Cam aceasta este situatia la momentul actual.
A mai aparut o veste, total neplacuta, chiar in prag de Craciun. Niciunul dintre administratori-nici romanul, nici strainul numit de AGA, nu-si asuma plata salariilor noastre, restante de la 1 nov. Mai sunt 10 zile si ne expira si preavizul acordat, iar de bani nici vorba. Ce am putea face? Multumesc!
Craciun fericit tuturor!
In acest caz, sesizati ITM-ul si/sau Inspectia Muncii ... si , totodata, puteti demarea si actiunea in instanta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)
Inactivitatea administratorul roman si numirea lichidator Alvaro Liniers Alvaro Liniers O firma cu 3 administratori care la randul sau sunt si asociati. Uno este obligator sa semneze -cel roman- si mai sunt doi care alternativ trebuie semnatura ... (vezi toată discuția)