avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intretinere spatii comune - contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intretinere spatii comune - contract de inchiriere

Buna ziua!

Ma adresez dvs cu o nelamurire.
In contractul meu de inchiriere este mentionat faptul ca toate cheltuielile in legatura cu spatiul contractat (apartamentul, boxa si locul de parcare) intra in obligatia mea de plata.
Imi poate pretinde proprietarul sa achit si lucrarile de reparatii ale ascensorului, de izolare a tevilor de apa calda de pe spatiul comun, sau serviciile de gradinarit din jurul blocului? Toate acestea sunt incluse in cuantumul intretinerii ce revine apartamentului in care locuiesc, iar proprietarul imi factureaza intreaga suma.
Este corect?
Cel mai recent răspuns: GoldenMonkey , utilizator 14:16, 16 Decembrie 2011
Este in sarcina proprietarului sa achite cheltuielile de reparatie a ascensorului si cele pentru izolarea tevilor.

Art. 1.786. - Locatorul este ținut, chiar fără vreo stipulație expresă:
a) să predea locatarului bunul dat în locațiune;
b) să mențină bunul în stare corespunzătoare de folosință pe toată durata locațiunii;
c) să asigure locatarului liniștita și utila folosință a bunului pe tot timpul locațiunii. Predarea bunului Art. 1.787. - Locatorul este obligat să predea bunul împreună cu toate accesoriile sale în stare corespunzătoare utilizării acestuia. Sarcina reparațiilor Art. 1.788. -
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparațiile care sunt necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare de întrebuințare pe toată durata locațiunii, conform destinației stabilite potrivit art. 1.799
(2) Sunt în sarcina locatarului reparațiile locative, a căror necesitate rezultă din folosința obișnuită a bunului
(3) Dacă, după încheierea contractului, se ivește nevoia unor reparații care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deși încunoștințat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparațiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Asa stiam si eu, insa proprietarul se leaga de acea clauza din contract conform careia TOATE cheltuielile legate de spatiul inchiriat imi revin mie si ma ameninta cu taierea furnizarii de utilitati.
Nici prin cap nu mi-a trecut ca voi fi nevoita sa platesc reparatii ale intregului bloc, in conditiile in care peste un an este posibil sa nu mai locuiesc aici.
Am cerut la firma de administrare o defalcare amanuntita a sumei intretinerii pentru a putea plati exact cota de intretinere care-mi revine, fara a participa la cheltuielile cu reparatiile pe spatii comune.
Sper sa nu raman fara caldura, apa calda sau curent de sarbatori...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obligatii de plata are un membru al ap, cu ct de apartament debransat de la radetde 10 ani janblanaru janblanaru Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, ... (vezi toată discuția)
Plata caldura ivanvintilica ivanvintilica Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza partea comuna din caldura? zamcanuvictoria zamcanuvictoria Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam ... (vezi toată discuția)