avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce obligatii de plata are un membru al AP, cu CT de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce obligatii de plata are un membru al AP, cu CT de apartament debransat de la RADETde 10 ani

Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, inlocuirea, tevilor de apa calda, caldura, gaz metan, si chiar caldura pentru tevile care traverseaza apartamentul( ma refer la cazul cand tevile sunt izolate ff bine verificabil) Precizez ca nu avem caldura pe partile comune, iar tevile de la subsol sunt izolate ff bine si avem repartitor de costuri montat pe tevile din subsol. Instalatia dateaza din1975 cand a fost dat blocul in folosinta,iar noi proprietarii am platit atunci si cota parte pentru aceste tevi.Apoi timp de 10 ani am contribuit alaturi de ceilalti coproprietari la plata inlocuirii unor portiuni sau coloane intregi. Nu se aplica prevederile art 654 din Codului civil?sau chiar separat de acesta prevederile art. 650 din Codul civil? si cum?.Dece daca ceilalti le folosesc exclusiv,sa platim si noi ? Ei participa la plata cheltuielilor pentru instalatiile noastre?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:42, 14 Iunie 2013
H.G. 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea
de locuinta ori in alte situatii.


Chiar daca este vorba de inlocuirea coloanelor de apa calda sau rece, de coloana de gaz sau de caldura pentru tevile care va traverseaza apartamentul (chair si izolate ffffffffffff bine) si caldura pentru partile comune, tot trebuie sa platiti.
Dumneavastra ati optat pentru imbunatatirea confortului, asta nu inseamna ca nu mai platiti partile comune, asa cum suporta si cei de la parter service-ul si reparatia ascensorului, cum terasa este suportata de toti proprietarii nu doar cei de la ultimul nivel.
Prin acordul de asociere dv. aveti repartizata o cota-parte indiviza, exprimata in procente, cota-parte care reprezinta proprietatea dv. personala asupra unei parti din proprietatea comuna.

Aceasta proprietate comuna inseamna orice spatiu din cladire care nu este spatiul apartamentul dv. cu suprafetele interioare, usa exterioara si geamuri.
De exemplu fatada apartamentului dv. este proprietate comuna, terasa de deasupra apartamentelor de la ultimul etaj este proprietate comuna.
Tot in proprietate comuna sunt incluse toate instalatiile de apa, caldura, canalizare, electrice pe spatiile comune, gaze, interfon, video, ascensor etc.
Unele dintre ele strabat proprietatea individuala a fiecarui proprietar, cum ar fi tevile de apa, canalizare, caldura, gaze (bucatarie).
Pe acestea le-ati cumparat o data cu proprietatea principala (apartamentul = spatiul interior al acestuia).
Faptul ca ati renuntat de buna voie la folosinta unor parti din proprietatea comuna, nu inseamna ca ati renuntat si la proprietatea asupra lor. Aici trebuie spus ca in Noul Cod Civil se prevede ca instrainarea (vanzarea, donarea) cotei-parti din proprietatea comuna nu se poate face decat o data cu proprietatea principala, deci nu separat, deci nu o puteti instraina altcuiva.

In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se prevede:
Art.32
...............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Asadar dv. platiti o reparatie pentru proprietatea dv., pe care sunteti obligat prin lege sa o intretineti in stare buna de functionare, chiar daca nu va mai folositi de ea. Asa cum, daca s-ar vinde teava de apa (fiind inlocuita cu una de PPL), beneficiati si dv. de valoarea incasata, ca proprietar ce sunteti pe o parte din acea teava.

In ce priveste caldura si repartizarea ei, a existat in 2004 un Ordin 233/2004 al ANRSC care permitea in anumite conditii (destul de indoielnic de pus in practica) ca pentru tevile izolate din apartamente, proprietarii sa nu plateasca caldura aferenta acestor tevi, nu si cea din spatiile comune.
In 2006 a aparut Ordinul 255/2006 al aceluiasi ANRSC care abroga acest articol din Ordinul 233/2004, astfel incat prin Ordinul 343/2010 s-a stabilit algoritmul de calcul pentru caldura, algoritm pe care firmele de calcul il respecta. Astfel, indiferent cat ati izola aceste conducte si tevi, de platit trebuie sa platiti. Izolarea duce la costuri mai mici, totusi aceste costuri exista si ele trebuie repartizate conform algoritmului legal de calcul.....pana una-alta.
Instalatiie dumneavoastra, din casa, sunt proprietate personala, deci costurile oricaror interventii le platiti dumneavoastra.
Instalatii blocului sunt bunuri comune tuturor locatarilor (fie ca ei le folosesc sau nu) si in aceste conditii toti locatarii trebuie sa plateasca pentru intretinerea lor. In cazul instalatiilor comune sunteti toti coproprietari fortati ( legea nu permite sa va retrageti in aceasta coprorietate)
Faptul ca dumneavoastra nu mai folositi tevile blocului este alegerea dumneavoastra.
In ce priveste diferenta de caldura pe care o platiti, nu este vorba doar de tevile izolate care trec pe la dumneavoastra prin apartament, ci important este faptul ca peretii dumneavoastra sunt mereu calzi si de la faptul ca vecinii au incalzire in casa, deci consumul dumneavoastra de gaz de pe centrala termica proprie este mai mic si datorita acestui fapt( imaginati-va cum ar fi sa aveti totii peretii afara, n-ar trebui sa consumati mai mult ca sa mentineti o caldura constanta in casa? ).
Este clar ca pentru tevile de caldura sunteti obligat sa platiti cota-parte din reparatie. Pentru tevile de gaze din instalatia veche si tevile de apa calda atunci cand v-ati debransat, asociatia v-a atras atentia, sigur, ca sunteti obligat sa platiti caldura din spatiile comune, dar nu a amintit nimic de reparatiile la tevile de apa si gaz. Acum de ce s-a razgandit ?.
In conditiile in care Noul cod civil precizeaza :
la art.654 al 1-In lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrarii fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea repararea sau expluatarea partilor comune in proportie cu cota sa parte
la art 654 al.2:Cu toate acestea , cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre proprietari cad in sarcina acestora din urma.Ce se intelege?
la art.650 al 1: Partile comune pot fi atribuite coproprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari.
la art 650al 2 Decizia de atribuire infolosinta exclusiva trebuie adoptata cu o majoritate de 2/3din nr. coproprietarilor si a cotelor parti. In cladirile unde sunt constituite AP,decizia se adopta de catre AG cu aceeasi majoritate.Ce se intelege?
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
janblanaru, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata reparatii la partile comune. romanulnevoias romanulnevoias In urma verificarii instalatiei de gaze de catre angajatii de la Distrigaz sa constatat ca exista probleme la mai multe apartamente si necesita ... (vezi toată discuția)
Cota parte din proprietatea comuna blanarujanica blanarujanica In conditia cand din anul 2003 folosesc centrala termica de apartament pe gaze, si am platit toate costurile pentru reparatiile la tevile de apa calda, caldura ... (vezi toată discuția)
Parti comune centrala termice stancuaurelian stancuaurelian As de prop aproba montarea unei instalati de gaz (coloana)care alimenteaza ap care au centrala au platito numai cei care au centrala itrebare daca apar ... (vezi toată discuția)