Prin acordul de asociere dv. aveti repartizata o cota-parte indiviza, exprimata in procente, cota-parte care reprezinta proprietatea dv. personala asupra unei parti din proprietatea comuna.
Aceasta proprietate comuna inseamna orice spatiu din cladire care nu este spatiul apartamentul dv. cu suprafetele interioare, usa exterioara si geamuri.
De exemplu fatada apartamentului dv. este proprietate comuna, terasa de deasupra apartamentelor de la ultimul etaj este proprietate comuna.
Tot in proprietate comuna sunt incluse toate instalatiile de apa, caldura, canalizare, electrice pe spatiile comune, gaze, interfon, video, ascensor etc.
Unele dintre ele strabat proprietatea individuala a fiecarui proprietar, cum ar fi tevile de apa, canalizare, caldura, gaze (bucatarie).
Pe acestea le-ati cumparat o data cu proprietatea principala (apartamentul = spatiul interior al acestuia).
Faptul ca ati renuntat de buna voie la
folosinta unor parti din proprietatea comuna, nu inseamna ca ati renuntat si la proprietatea asupra lor. Aici trebuie spus ca in Noul Cod Civil se prevede ca instrainarea (vanzarea, donarea) cotei-parti din proprietatea comuna nu se poate face decat o data cu proprietatea principala, deci nu separat, deci nu o puteti instraina altcuiva.
In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se prevede:
Art.32
...............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Asadar dv. platiti o reparatie pentru proprietatea dv., pe care sunteti obligat prin lege sa o intretineti in stare buna de functionare, chiar daca nu va mai folositi de ea. Asa cum, daca s-ar vinde teava de apa (fiind inlocuita cu una de PPL), beneficiati si dv. de valoarea incasata, ca proprietar ce sunteti pe o parte din acea teava.
In ce priveste caldura si repartizarea ei, a existat in 2004 un Ordin 233/2004 al ANRSC care permitea in anumite conditii (destul de indoielnic de pus in practica) ca pentru tevile izolate din apartamente, proprietarii sa nu plateasca caldura aferenta acestor tevi, nu si cea din spatiile comune.
In 2006 a aparut Ordinul 255/2006 al aceluiasi ANRSC care abroga acest articol din Ordinul 233/2004, astfel incat prin Ordinul 343/2010 s-a stabilit algoritmul de calcul pentru caldura, algoritm pe care firmele de calcul il respecta. Astfel, indiferent cat ati izola aceste conducte si tevi, de platit trebuie sa platiti. Izolarea duce la costuri mai mici, totusi aceste costuri exista si ele trebuie repartizate conform algoritmului legal de calcul.....pana una-alta.