avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata reparatii la partile comune.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata reparatii la partile comune.

In urma verificarii instalatiei de gaze de catre angajatii de la Distrigaz sa constatat ca exista probleme la mai multe apartamente si necesita reparatii..Administratorul a trecut la plata si apartamentele care sunt debransate de la instalatia de gaze,asa a procedat si atunci cand au fost inlocuite coloanele(tevile) de apa calda si caldura a trecut la plata si apartamentele care sunt debransate si au centrale de apartament pe gaze.
Este corect si /sau legal? Sustine ca sunt parti comune si ca atare trebuie ca reparatiile sa fi platite de toti, indiferent ca apartamentele debransate nu mai au nimic comun cu acele instalatii,adica nu le mai folosesc.
Cel mai recent răspuns: istanmoni , utilizator 13:59, 14 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul de vedere al administratorului, este corect, insa instalațiile respective sunt comune daca le si folosiți...oricum, este o chestiune delicata si aceasta trebuie rezolvată in cadrul Asociatiei de proprietari. Hotarâre de Adunare Generală sau decizie de Comitet Executiv, prin care sa fiti scutiți de la plata contribuției pe cota parte indiviza de proprietate, pentru motivul ca nu mai folosiți acele instalații si ca, acestea nu va mai furnizează nici un serviciu.
Instalatiile comune fac parte integranta din constructie si sunt intretinute de catre toti proprietari indiferent 'daca le folosesc sau nu' .
Da, este normal sa platiti reparatiile partilor comune, asa cum a spus si @ausfahrt, iar pentru a fi mai exact uitati si HG care stabileste acest lucru!
Domnule avocat, aici nu este loc de negociere, hotararile AG sau a comitetului nu pot sa fie contrare legii, nu?
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
ContSters241232, utilizator
@eu.ro.lex

Cheltuielile privind proprietatea comuna se fac in baza proprietatii asupra unei cote-parti indiviza - de aceea se si numesc cheltuieli pe cota-parte indiviza - si nu poti fi exonerat de plata acestora numai penttru ca nu folosesti o parte din aceasta cota.

Pentru folosinta sunt alte cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane - curent electric comun, gaze, salubritate.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nedumerirea mea este/era,daca eu(si alti locatari) nu mai avem nimic comun cu aceea parte a propietatii.Suntem propietari scriptic ,nu faptic.Nu mai folosim(utilizam) deloc acele instalatii,cum putem sa fim doar propietari de parti comune doar cand trebuie sa platim reparatii si in rest le folosesc altii.Cand le-am folosit,am participat la plata reparatiilor fara nici o problema.Cum ar fi ca eu s-a cumpar o masina cu cineva,suntem propietari amandoi o folosim in comun pana la un moment dat cand eu nu mai doresc sa ma folosesc de aceea masina,dar fiinca sunt propietar trebuie sa platesc intretinerea si reparatiile in comun cu acel propietar chiar daca nu ma mai folosesc de masina.

Alte discuții în legătură

Ce obligatii de plata are un membru al ap, cu ct de apartament debransat de la radetde 10 ani janblanaru janblanaru Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, ... (vezi toată discuția)
Cine plateste reparatii teava comunca gaze Radusarn Radusarn Buna ziua, Avem urmatoarea dilema: 4 proprietari din bloc sunt racordati la teava comuna de gaze a scarii. Restul de 40 de proprietari, alaturi de alti 88 de ... (vezi toată discuția)
Daca am ct mai trebuie sa platesc reparatia la tevile pe care nu le mai folosesc? gheo11 gheo11 Buna ziua Un locatar care are montata centrala termica in apartament si s-a debransat de la radetsi gaze cu acordul asociatiei , trebuie sa plateasca ... (vezi toată discuția)